Доха 2019: Рено Лавийени с нов провал на световно първенство на открито

Световният рекордьор в овчарския скок Рено Лавийени (Франция) ще трябва да чака поне още две години за да стигне до единствената титла, която липсва в колекцията му.

Рено раздели 15-о място в квалификацията на първенството на планетата в Доха с Емануил Каралис (Гърция), Ърнест Джон Обиена (Филипини) и Кей Си Лайтфут (САЩ). Четиримата преодоляха 5.60 м от първи опит и нямаха грешка преди летвата да бъде вдигната на 5.70.
Общо 14 се справиха с 5.70, но беше взето решение надпреварата да продължи с опити на 5.75 (квалификационната норма) за да останат точно 12 за финала. Жертвите се оказаха двама бивши световни шампиони – Констадинос Филипидис (2014, в зала) и Павел Войцеховски (2011, на открито).
Любопитно е, че преди опитите на 5.75 на 14-о място беше Коул Уолш (САЩ), а на 13-о – световният шампион от Москва-2013 Рафаел Холцдепе (Гер). Уолш обаче премина нормата от първи опит, а Холцдепе – от трети, с което бяха елиминирани Филипидис и Войцеховски, разделили 13-о място в крайното класиране. Двамата бяха перфетни до 5.70, а тази височина преодоляха от трети опит.
5.75 постигнаха още защитавашият титлата си Сам Кендрикс (САЩ), Пьотр Лисек (Пол), олимпийският шампион Тиаго Браз (Бр), Клаудио Микел Стеки (Ит), Бокай Хуан (Кит) и европървенецът Мондо Дуплантис (Шв). За финала се класира и….Лавийени, но не Рено, а по-малкият му брат Валентен, който за първи път направи това на голямо състезание на открито. Най-доброто представяне на Рено беше в Москва-2013 – сребърен медал.
Текст и снимки: Иван Чешанков

Share Button