Кипчоге ще гони 1:59 на маратон

Елиуд Кипчоге не се е отказал от намерението си да преодолее 2-часовата граница в маратона.

Кениецът ще се опита да стори това в средата на октомври във Виена като част от проекта Ineos 1:59 Challenge. Точната дата е 12 октомври, но ако времето не е оптимално за такова бягане, Кипчоге може да си избере който и да е ден в прозореца 12 – 20 октомври.

Целта на проекта е ясна – бягане под 2 часа. Целта на Кипчоге: „Да докажа, че човешките възможности нямат граници“. През 2017 година той вече направи такъв опит на пистата за Формула 1 „Монца“, когато не му достигна много малко – завърши за 2:00:25 часа. Постижението не беше зачетено за световен рекорд поради идеалните условия и многото пейсмейкъри. Но световният рекорд все пак е притежание на Елиуд Кипчоге – през 2018 година той спечели маратона в Берлин с 2:01:39 ч. А по-рано тази година спечели и Лондонския маратон при далеч от идеалните условия с 2:02:37 ч.

Сега обаче условията се очаква да бъдат идеални. Кипчоге ще бяга по почти равно трасе с дължина 9.6 км в центъра на Виена. Завоите няма да са остри. Елитни пейсмейкъри ще му помагат в начинанието. Но любопитното е, че и всеки желаещ, който се чувства готов да поддържа неговото темпо, ще може също да бяга редом. Очаква се десетки хиляди запалянковци да го аплодират край трасето. Самият атлет ще ползва кардиостимулатори по време на самото бягане, ще тества нов, специално изработен модел маратонки, а водещата кола ще играе ролята на щит срещу вятъра.

Идеята за това бягане е на Джим Ратклиф, един от най-богатите хора във Великобритания и собственик на INEOS – мощна химическа компания.

Защо Виена? Изборът на австрийската столица е обусловен от няколко фактора. Първо, минимална часова разлика – три часа между тренировъчния лагер на Кипчоге в Кения и Виена. Второ, много добро надморско равнище – 150-540 м вместо 2400 м, където живее и тренира кениецът. Трето, очаквани отлични атмосферни условия – температура около 10 градуса и нормална влажност.

Самият президент на ИААФ Себастиян Коу изрази своята подкрепа за Елиуд Кипчоге. Той каза, че опитът да се преодолее двучасовата граница ще предизвика голям интерес сред публиката и би се радвал, ако завърши с успех, защото това помага за популяризирането на леката атлетика.

Share Button