Доха 2019: Етиопия с уникални фенове, но провал в маратона

Етиопските фенове на леката атлетика бяха най-колоритните покрай трасето на нощния маратон в първия ден на световното първенство в Доха.

Разделени на малки групички те огласяха целия булевард Корниш с песните си, но сънародничките им не успяха да ги зарадват с добро класиране.

Нито една от трите етиопки, които стартираха в маратона, не стигна до финалната линия. Само 30 минути след старта спря Роза Дереже Бекеле, която беше трета на традиционния маратон в Лондон тази година с 2:20:51, а през миналата спечели в Дубай с 2:19:17 и бе втора в Чикаго. До контролата на 7 км Роза беше във водещата група, но после започна да има проблеми с глезена и спря след около 5 минути. Беше й оказана медицинска помощ, но в един момент лекарският екип трябваше да я остави, тъй като на метри от тях припадна друга атлетка. Клементайн Муканданга от Руанда явно беше в по-тежко състояние и се наложи да бъде извикан допълнителен екип и линейка.

Рути Ага, която заъвърши в топ 3 на последните три маратона в Берлин, беше четвърта на 13 км с 47:03 минути, изоставайки на 14 секунди от лидерката Рут Чепнгетич, но и тя се отказа и не премина следващата контрола.

Петата от Лондон-2017 Шуре Демисе се държа в челото до 6 км и после започна да изостава. На 10 км световната рекордьорка за девойки (при дебюта си през 2015-а – 2:20:59 в Дубай без да поеме никакви течности!!!) вече беше 24-а на половин минута, а на 13 км – 30-а с пасив от 2:41 мин. Логично след малко повече от 3 км тя се отказа и етипското участие на трасето приключи.

Иван Чешанков

Share Button