Добромир Карамаринов бе избран за член на Съвета на ИААФ

Президентът на Българска федерация лека атлетика и АБАФ, и първи вицепрезидент на Европейската атлетика получи ново признание, този път на световно ниво.

Карамаринов бе избран в Съвета на ИААФ (Международната асоциацията на атлетическите федерации) на 57-ия конгрес на организацията в Доха, Катар на 25 септември. За първи път в 107-годишната история на ИААФ българин влиза в Съвета на организацията, която ръководи световната атлетика.

61-годишният българин взе 96 гласа и стана един от 18-е члена от ИААФ, като към тях ще се присъединят шест президенти на континенталните атлетически асоциации.

Лорд Себастиян Коу бе преизбран за президент на ИААФ, а Ксимена Рестепо от Чили стана първата жена вицепрезидент на световната атлетика.

Карамаринов е президент на Българската федерация лека атлетика от 2004-а година, а от 2010-а възроди и фалиралата АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации), която през 2019-а година има вече 20 страни членки, 10 състезания и е най-силната регионална атлетическа асоциация в света след континенталните.

Кариерата на Карамаринов в Европейската атлетика включва няколко позиции в последните години, като той е първи вицепрезидент на ЕА в последните два мандата.

Много съм щастлив от този избор. Това е голямо признание за работата ми и за страната ни. – коментира Карамаринов след избора. – Фактът, че представители на страни като Франция, Германия и други атлетически сили кандидатстваха, но не успяха да влезат в Съвета, а малка България има човек в ръкодството на световната атлетика, е показателно„.

Конгресът на ИААФ се провежда в навечерието на 17-ото световно първенство в Доха, а новият съвет ще започне работа на 7 октомври с мандат четири години (2019-2023).

Share Button