Левченко надви Ласицкене с 2.02

Украинката Юлия Левченков победи в скока на височина във втория ден на атлетическата среща Европа – САЩ в столицата на Беларус – Минск.

21-годишната атлетика постигна 2.02 на 10 септември и нанесе рядка загуба на абсолютната фаворитка Мария Ласицкене (Русия), която завърши трета с 1.98. Със същият резултат, но с по-малко фаулове, бе другата украинка в отбора на Европа – Ирина Герашкенко.

 Последната загуба на Ласицкене бе през 2018-а година от българката Мирела Демирева.

Левченко направи и три неуспешни опита на 2.04 в Минск, като в третия опит бе близо до успеха, което подсказа потенциала й. Две седмици преди световното първенство в Доха, Катар, Левченко, която бе вицешампионка на света в Лондон 2017 сподели: „Отивам на световното първенство с нов стил и очаквам нов резултат.“

Двукратната европейска вицешампионка Мирела Демирева също е една от претендентките за медали в Доха личен рекорд от 2.00 и лично за сезона 1.97.

Друг топ резултат на 10 септември в Минск бе на световния шампион на копие Йоханес Ветер (Германия), който победи с резултат над 90 метра – 90.03 и също даде заявка за защита на световната си титла.

В първия ден от надпреварата (9 септември) представителят на домакините Максим Недасекау победи в скока на височина с най-добър резултат в света за сезона – 2.35, а един от конкурентите му на световното първенство ще бъде българинът Тихомир Иванов, който има 2.30 през сезона и световна титла на Универсиадата в Неапол през тази година.

В двудневната напревара в Минск Европа победи САЩ със 724.5 точки срещу 601.5 на янките, а отборът на Стария континет бе воден от президентът на БФЛА и АБАФ, и първи вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов.

Снимка: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button