Кенийци отново коригират световните ранглисти на 10 км на шосе в Прага

Шосейният пробег „Бирел 10 км“ в Прага, който е част от сериите на организацията „РънЧех“ и със „Златен етикет“ по системата на ИААФ, се проведе на 7 септември в сърцето на чешката столица.

Стартът на основната дистанция бе в 19:30, а хладното време бе предпоставка за силни резултати.

Джефри Коеч (Кения) победи с 27:02 и се изравни с легендарния етипец Хайле Гебреселаси на четвърто място във вечната ранглиста. Сънародникът му Матю Кимели завърши втори с 27:07 – седмо постижение за всички времена, а трети е Бравин Киптуу (Кения) с 27:12. Осем кенийци бягаха под 28 минути, а първият европеец бе Арне Габиус (Германия) -13-и с 28:47.

Кенийките атакуваха световния рекорд на Джоселин Джепкозгей от 29:43 и бяха близо до успеха. Шейла Чепкируи победи с 29:57, а със също време до нея финишира Доркас Кимели, което ги направи номер 2 и 3 в световната ранглиста за всички времена. Трета е Нора Джеруто с 30:07.

Състезанието започна с бягане на 5 км за жени, където стартираха над 3000 участнички. В основната дистанция от 10 км бегачите бяха 8500.

По време на „Бирел 10 км“ в Прага се състоя и втората бизнес конференция за бяганията организирана от Европейската атлетическа асоциация. В нея взеха участие над 380 организатори на състезания и фирми подкрепящи организацията на масовите бегачески събития.

България бе представена на конференцията от Антон Бонов (БФЛА – Рън България) и Еленко Еленков (Спортен клуб Бегач).

Share Button