Турнирът в Берлин – генерална репетиция за Доха

На 1 септември в Берлин се проведе 78-ото издание на турнира ISTAF Берлин.

Състезанието е само четири седмици преди световното в Доха и логично за много от топ атлетите на света се превърна в генерална репетиция.

В тройния скок при жените победата грабна победителката в Диамантената лига тази година Шанека Рикетс от Ямайка с 14.63 м. Втора остана Патрисия Мамона с 14.18 м.

В мятането на диск при мъжете се наложи полякът Пьотър Малаховски с 65.17 м. Световният шампион Андрюс Гуджиус от Литва трябваше да се задоволи с второто място, като направи само един успешен опит – 64.51 м. Германецът Давид Врубел зарадва местната публика с трето място и 63.43 м.

В бягането на 100 м при жените победа с личен рекорд извоюва Ева Свобода от Полша – 11.07 сек. Личния си рекорд изравни втората – британката Аша Филип – 11.10 сек. Личен рекорд си направи и китайката Лианг Ксиаожинг, която малко изненадващо завърши трета с 11.13 сек.

На 100 м при мъжете канадецът Андре де Грасе успя да се наложи с 9.97 сек. На две стотни от него остана Акани Симбине от ЮАР – 9.99 сек и второ място.

В скока на височина при мъжете най-високо скочи германецът Матеуш Пршибилко с 2.30 м. Двама представители на Беларус допълниха почетната стълбичка, като преодоляха 2.28 м – Максим Недосеков и Дмитрий Набоков. Победителят в Диамантената лига-2019 украинецът Андрей Проценко този път бе разконцентриран и не можа да покаже висок резултат – 2.25 м и четвърто място.

На 100 м с пр. нямаше кой да спре нигерийката Тоби Амусан – 12.51 сек.

В бягането на 110 м с пр. победата бе за Омар Маклеод от Ямайка с 13.07 сек.

Най-добрите в света събра секторът за мятане на копие. Тук триумфът бе за германецът Йоханес Ветер с 85.40 м. Литовецът Едис Матусевичус завърши на втора позиция с 85.10 м.

Лидерът на сезона в скока на дължина при жените Малайка Михамбо от Германия направи само два успешни опита, но това бе достатъчно за победата й. В по-добрия от тях тя скочи 6.99 м. Второто място бе заето от рускинята Елена Соколова с 6.65 м.

В овчарския скок при мъжете тримата най-добри в момента си разпределиха и местата на почетната стълбичка. Арманд Дуплантис заслужи победата с 5.80 м. С толкова, но с по-лоши опити втори завърши американецът Сам Кендрикс. Пьотър Лисек трябваше да се задоволи с третото място с 5.70 м.

Share Button