Правец 2019: Диамантените състезатели пристигат на балканския шампионат

Първият финал от „Диамантената лига“ бе в Цюрих на 29 август, а вторият е на 6 септември  Брюксел.

Между тях е балканският шампионат в Правец на 2-3 септември, а част от атлетите участващи в диамантените финали ще се представят и пред българска публика.

В Цюрих Тихомир Иванов изравни личния си рекорд за сезона на скок височина с 2.30 м и зае призовото трето място. Иванов скача за България в Правец на 2 септември (понеделник).

В Швейцария участваха и три от гръцките национали, които са в заявките за балканския шампионат – европейските шампиони Парскеви Папахристо (троен скок) и Милтиадис Тентоглу (скок дължина), както и Емануил Каралис (овчарски скок).

Възпитаниците на българския треньор Георги Помашки – Папахристо и Тентоглу заеха петите места в своите дисциплини в Цюрих. Папахристо постигна 14.33 и двубоят й с Габриела Петрова в Правец е гарантиран. Българката загуби през 2018-а в Стара Загора, а след това Параскеви стана европейска шампионка.

Милтиадис скочи 8.10 в Цюрих, а в Правец ще се изправи срещу еврошампиона в зала от Белград 2017 – Измир Смаджи от Албания и Лазар Анич (Сърбия) – 8.15.

Емануил Каралис успя да скочи само …. 5.43 на финала на овчарски скок на „Диамантената лига“ за 13-ото място. Но гръкът с угандийски корени има личен рекорд от 5.80 в зала и също ще се изправи срещу съперници като Иван Хорват (Хърватия) – 5.71, Киро Кирило (Украйна) – 5.55 и Лев Скориш (Израел) – 5.51.

Дни преди да атакува първото място на скок височина на „Диамантената лига“ в Брюксел на 6 септември Мирела Демирева ще скача в Правец на 3 септември (вторник).

Целите на Мирела винаги са едни – първо място и резултат над 2 метра. Ивет Лалова-Колио също записа няколко участия в „Диамантената лига“ през тази година, а в Правец гони два златни медала на 100 м и 200 м и ще се появи пред българска публика за първи път от 4 години.

Share Button