На този ден: Стефка Костадинова поставя световен рекорд – 2.09

Преди 32 години на 30 август 1987-а на световното първенство в Рим Стефка Костадинова преодолява 2.09 м – световен рекорд на скок височина, който все още е български.

Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България. За да стигна до него ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо. Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт. 32 години не са малко, през 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго. Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък,“ заяви Стефка Костадинова по повод годишнината от поставянето на световния рекорд в скока на височина при жените.

209 см. – тази кота маркира поредния връх в кариерата на феноменалната Стефка Костадинова, чийто световен рекорд е недостижим за останалите вече 32 години. Атлетката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена. И за една от най-великите в световната спортна история.

Стефка Костадинова, която в момента е президент ан Българския олимпийски комитет, има в кариерата си:

  • Пет световни титли в зала
  • Две световни титли на открито и едно шесто място
  • Олимпйска титла, сребърен медал от ОИ и едно четвърто място
  • Европейска титла на открито
  • Четири европейски титли в зала и един сребърен медал
  • 197 пъти скокове над 2.00 м в състезания

След като поставя рекорда самата Костадинова пробва няколко пъти атака на кота 2.10. След кариерата й няколко атлетки също пробват без успешно да коригират рекорда, а сред тях са: Бланка Влашич (Хърватия), Анна Чичерова (Русия), Елена Слесаренко (Русия), Каиша Бергвист (Швеция), Хестри Клуте (РЮА), Мария Ласицкене (Русия), Венелина Венева-Матеева (България) и др.

Share Button