Правец 2019: Атлети от 20 страни ще участват на балканския шампионат

Балканският шампионат в Правец на 2-3 септември ще събере над 400 атлети от 20 страни.

Това обявиха организаторите на най-голямото атлетическо събитие в България на пресконференция в София на 29 август.

Пресконференцията за състезанието бе с участието на Добромир Карамаринов – президент на БФЛА и АБАФ, и първи вицепрезидент на Европейската атлетика, Румен Гунински – кмет на община Правец, Илияна Захариева – директор коорпоративни комуникации в А1 и Красимир Дачев – президент на „Свилоза“ – партньори на проявата.

Най-популярната българска атлетка Ивет Лалова-Колио също бе трибуната  в пресклуб „България“ и предизвика най-голям интерес сред медиите.

Карамаринов заяви, че развитието на АБАФ в последните години е огромно, като много страни извън географския регион на Балканите са вече членове на асоциацията, а още няколко искат да се присъединят към организацията. Една от мисиите на АБАФ е даде възможност на по-малките и слаби федерации да се изяват на ниво, което е по силите им. АБАФ е сочена като отличник за развитието на атлетиката на регионално ниво.

Карамаринов похвали града домакин Правец, който дава отлични условия за състезанията, а кметът Гунински припомни, че новата писта на стадиона бе открита преди 8 години и оттогава се използва от много атлети и спортисти.

Илияна Захариева каз, че А1 са щастливи да подпомогнат отново атлетиката и че номерата на атлетките ще бъдат брандирани с логото на компанията. Захариева припомни, че в телевизонните пакети на А1 – Max sport е и Диамантената лига и че тази вечер можем да наблюдавме най-добрият български атлет – Тихомир Иванов на финала на Диамантената лига в Цюрих.

Красимир Дачев каза, че е чест да спонсорира спорт, в който публиката ръкопляска и на последния състезател.

Най-бързата българка Ивет Лалова-Колио каза, че винаги е чест да носи българския екип и пред родна публика винаги има стимул за добро представяне. На въпрос дали ще слезе под 11 секунди на 100 м в Правец, след като записа 11.08 в Мадрид преди дни Лалова-Колио отговори: „Сега съм в добра форма, ако звездите се наредят перфектно т. е. имам идеалните условия може и да го направя.“. Ивет бяга 10.96 на балканския шампионат в Сливен през 2011-а, а националният рекорд 10.77 е поставен Купа Европа в Пловдив.

На пресконференцията бяха представен и медалите за шампионата, които са с нестандартен дизайн.

Вижте програмата на шампионата тук

Българският отбор тук

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button