София и Русе са домакини на уникални шосейни бягания

Две нестандартни шосейни бягания се организират в София и Русе през септември.

Дни след най-голямото атлетическо събитие в България за 2019-а – балканския шампионат за мъже и жени в Правец (на 2-3 септември) е шосейният пробег „Екиден“ в София, който е на 6 септември.

Състезанието е на класическата маратонска дистанция на 42.195 км, както се бяга отборно в шест поста – 5 км – 10 км – 5 км – 10 км – 5 км и 7.192 км. Организатор на Екидена е екипът, който прави и маратона на София.

Подробности за състезанието, което ще се проведе за пети път може да видите на sofiaekidenmarathon.com, както и да се регистрирате.

Другото уникално шосейно бягане е по Дунав мост между България и Румъния. „Бягането на свободния дух“ или „Фрий спирит рън“ е на 28 септември. Това е четвъртото издание в шосейния пробег с тчона дължина 14.67 км. През тази година стартът в центъра на Русе, а финалът в румънския град Гюргево. Трасето минава по Дунав мост, като това е единствения ден в годината, когато може да се мине пеша по моста. Организатор на състезанието е националният ни рекордьор на 1500 м, 2000 м, 3000 м, 5000 м и 10 000 м – Евгени Игнатов.

Стартовата такса е по-ниска до края на август, а подробности може да видите на run.ruse-giurgiu.eu

Share Button