Елиуд Кипчоге атакува 2 часа на маратон във Виена

Нов опит за бягане под 2 часа на маратон (42.195 км) ще направи световният рекордьор и олимпийски шампион в класическата дистанция Елиуд Кипчоге.

Бягането, което е кръстено „ИНЕОС Предизвикателство 1:59“  ще бъде през октомври в  австрийската столица Виена след световното първенство по лека атлетика в Доха, Катар (27 септември – 6 октомври).

Този информация обявиха в края на юни 2019 в кметството на Виена спонсорът ИНЕОС, международни парньори на предизвикателството, кметът на Виена Майкъл Лудвиг, шефовете на Виенския маратон – Вофганг Конрад (директор на маратона) и Герхард Вер (организатор на маратона).

Организаторите на маратона на Виена ще бъдат двигателите на събитието. Трасето на „ИНЕОС Предизвикателство 1:59“ е на Хауптале – 4 километров булевард, който води към една от забележителностите на Виена – Пратера. Булевардът е запазен от ветрове, заради високите дървета наоколо и е идеална права в най-големия парк в столицата.   Хауптале е част от маратона на Виена, който се провежда от 1984-а година насам.

Точната дата на опита за първо бягане под 2 часа ще бъде уточнена след научни изследвания на времето, за да се улучат най-оптималните метереологични условия. Примерната дата е 12 октомври. В първия си опит да слезе под 2 часа маратон на писта за Формула 1 в Монца, Италия в проекта „Найк под 2 часа“ най-великият маратонец на всички времена постигна 2:00:25.

Не очаквах втора възможност за подобно постижение през тази година, тъй като един такъв опит изисква много време за организация, но съм много благодарен на ИНЕОС, че ме предизвикват да го направя. Мисля, че това е точното време за това. Все още съм мотивиран да бягам под 2 часа и искам да го направя.“ – сподели кениецът в изявление преди официалното обявяване на започване на организацията за това уникално събитие. „Монца беше голям опит за мен и там наистина научих много неща, за това как да бягам под 2 часа.“

Бягането в Монза не бе официално, тъй като не бе по правилата на ИААФ (много обиколки с помощ от други бегачи, който водеха темпото). Същото е и положението във Виена. Миналата година Кипчоге превзе световния рекорд с 2:01.39 в Берлин, с което подобри със 78 секунди (1 минура и 18 секунди) предишния рекорд на планетата – най-сериозното подобрение на върховото постижение от 51 години насам. „Световен рекорд от два часа и една минута ми дават уверност, че ще мога да бягам под 2 часа.“ – добавя Кипчоге.

Кениецът, който е и олимпийски шампион в дисциплината побеждава в 11 от 12 маратона, в които е участвал в кариерата си, а това е допълнителен кредит в самочувствието му: „Фактът, че побеждавам с най-силните времена на маратона мидава допълнителен стимул за предизвикалството да бягам под 2 часа.“ Кипчоге е сигурен, че ще успее във Виена: „Вярвам в себе си, в съотборниците си, в целия отбор и всички около мен. След като победих в последния си маратон на 28 април 2019-а в Лондон с 2:02:37 (неговата 4-та победа в столицата на Великобритания) пътувах в понеделник (29 април) за пресконференцията на ИНЕОС Предизвикателство 1:59 в Оксфорд. Пресконференцията беше във вторник на Ифлей Роуд – там, където сър Роджър Банистър стана първият човек под 4 минути на 1 миля (1609 метра). Надявам се да създам своя история и да стана първия човек под 2 часа на маратон.“

На същата пресконференция бе обявено, че Елиуд Кипчоге ще се опита да слесе под 2 часа в Лондон, но по-късно място бе променено на Виена. Защо? Защото Виена предлага:

  • По равна и бърза настилка
  • Права от 4.4 км на Пратер Хаптале
  • Постоянни и оптимални метереологични условия
  • Чист въздух – бяга се в парка, който се нарича „белите дробове на града“
  • Широка улица без трафик
  • Възможност за постоянна подкрепа от публиката непоссредствено до трасето
  • 3 часа времева разлика от тренировъчната база на Кипчоге в Кения
  • Гостоприемството на кметът на Виена и опитният екип на Виенския маратон

По материал на Олаф Брокман

Вече са известни и някой от пейсмейкърите на Елиуд Кипчоге за Виена. Фамозните братя от Норвегия – Хенрик, Филип и Якуб Ингебригтцен са отложили с една седмица почиваката си след световното първенство в Доха, за да помогнат на Кипчоге. Участникът на пет олимпийски игри Бърнард Лагат (Кения/САЩ) бяга с него в Монца, а през октомври отново ще бъде до Елуид. Няколко от елитните бегачите от групата на Патрик Санг, който ръководи подготовката на Кипчоге също ще бъдат в столицата на Австрия за историческото постижение.

През 2018-а Елуид Кипчоге бе избран за атлет на света от ИААФ. Бляскавата му кариера започна със световна титла на 5000 м на писта през 2003-а година в Париж, когато бе юноша, а надбяга със страхотен финален спринт Хишам Ел Геруш (настоящият световен рекордьор на 1500 м , 1 миля и 2000 м) и Кенениса Бекеле (настоящият световен рекордьор на 5000 м и 10 000 м).

„Шосейната“ кариера на Елиуд започна в …. България през 2012-а година, когато той завърши шести на световното първенство по полумаратон в Каварна, а през октомври 2019-а той ще се опита направи нещо изключително.

 Прогнозите за това бягане вече започнаха – 1:59:43 предвижда Олаф Брокман, който е един от летописците на легендарните постижения и живота на Кипчоге!

Share Button