Тежка битка чака българите във Вараждин

Групата на българския тим на европейското отборно първенство във Вараждин, Хърватия на 10-11 август предполага тежка битка за призовите места.

Отборът на България е с няколко настоящи звезди на европейската и световната атлетика като Мирела Демирева (скок височина), Радослава Мавродиева (гюле), Ивет Лалова-Колио (100 м, 200 м и 4х100 м), Габриела Петрова (скок дължина и троен скок) и Тихомир Иванов (скок височина). Ако към тези имена прибавим и бившите световните и европейски шампиони за юноши и младежи Георги Иванов (гюле) и Митко Ценов (3000 м стипълчейз) отборът ни наистина прави впечатление на фаворит, но в отборната напревара хомогенноста е най-важна и без подкрепата на всички в отбора победата ще бъде много трудна.

Лалова-Колио прави първото си появяване на този род състезание в Пловдив през 2004-а година, когато постави националния рекорд на България на 100 м – 10.77, едва на 20 години. 35-годишната Ивет е и рекордьорка в участията си за България на европейски отборни шампионати като има 14 победи.

Новото правило на Европейската атлетика за втора лига е, че само първия отбор ще се качи в първа лига, а пет ще изпаднат в по-долната група.

Основен претендет за класиране в първа лига ще бъде селекцията на доакините от Хърватия, където ще се състезават две олимпийски шампионки – Сандра Перкович (диск) и Сара Колак (копие).

Европейската шампионка на 10 000 м – Лона Чемтай Салпетер ще подкрепи отборът на Израел на 3000 м и 5000 м.

Сред атлетите на Естония пък е Магнус Кирт – водачът на световната ранглиста на копие с 90.61.

Максимален брой точки за Кипър ще търси още една звезда на атлетиката – Милан Трайкович, който спечели европейската титла на 60 м с препятствия в зала в Глазгоу по-рано тази зима.

Ето и конкуренцията на България във Вараждин: Австрия, Кипър, Дания, Естония, Грузия, Израел, Латвия, Люксембург, Малта, Словения и Хърватия.

Вижте българския отбор тук

Share Button