Продадоха маратонки за почти половин милион долара

Не си изхвърляйте старите поскъсани, повмирисани маратонки – може да спечелите повече пари, отколкото сте платили за тях или сте изкарали с тях от състезания.

Аукционната къща „Сотби“ продаде чифт маратонки „Найк“, произведени в началото на 70-те години от миналия век, за рекордната сума от 437 500 долара.

Моделът „Лунна обувка“ („Moon shoe“) е уникален, има произведени само 12 чифта. Всеки чифт е бил изработван на ръка от един от основателите на „Найк“ Бил Бауерман. Бил е предназначен за американските бегачи – участници на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година.

Революционното в този модел е била „вафлената подметка“, която е осигурявала по-добро сцепление с повърхността. Названието „вафлена“ идва от специфичните квадратчета по подметката, които напомнят за гофрета. Любопитното в тази история е, че те не само напомнят…

Бил Бауерман по това време е треньор в щата Орегон и много добре знае от какво имат нужда бегачите. И решава да направи наистина нещо революционно. И го прави… с помощта на гофретник. Да, с помощта на обикновен електрически гофретник, какъвто по това време има почти всяко американско семейство. И така веднъж Бауерман решава да използа такъв уред не да си прави гофрети за закуска, а за да нанесе по гумената подметка квадратния грайфер. Както се казва, големите открития много често стават случайно.

Наддаването за уникалните маратонки започна от 160 000 долара. Купувачът – канадският бизнесмен и колекционер Майлс Надал, плати почти три пъти повече за тях.

Така че, ако прочиствате дрешника си от стари маратонки, замислете се – а може би не трябва да ги хвърляте? Освен сантиментални спомени, свързани с някое успешно състезание, след 30 – 40 години току-виж ви донесли и някой друг милион.

Share Button