Звездите показват класа преди Доха

Доста национални шампионати се проведоха и продължават да се провеждат в Европа и по света, на които някои от най-добрите атлети показват добра спортна форма два месеца преди световното в Доха.

Писахме за шампионатите на Русия и на САЩ. А сега ви предлагаме и резултати от други първенства.

Олимпийската шампионка на 400 м Шона Милър-Уйбо показа добра спортна форма на националния шампионат на Бахамите, като спечели своята коронна дисциплина с отличните 49.59 сек.

Световната и олимпийска шампионка в овчарския скок Катерина Стефаниди спечели титлата на националното първенство на Гърция с 4.83 м.

Олимпийската шампионка Барбора Шпотакова стана за 13-и път шампионка на Чехия, като изпрати копието на 63.14 м.

Стефано Сотиле стана третият атлет, който този сезон преодолява 2.33 м в скока на височина. С това той спечели и националната титла в Италия. Сотиле бе световен шампион за юноши под 18 години през 2015. Другите двама с 2.33 м този сезон са руснаците Иля Иванюк и Михаил Акименко.

Световният рекордьор (абсолютен и на закрито) в овчарския скок Рено Лавиени преодоля 5.85 м на шампионата на Франция. На същото състезание Вилхем Белосиан направи чудесно бягане на 110 м с пр. – 13.14 сек, вярно, с лек попътен вятър.

Андриус Гуджиус заяви твърдото си намерение да защитава световната си титла в мятането на диск с победа в националния шампионат на Литва. Той постигна най-добър резултат в света за сезона – 67.73 м. А пък Едис Матусевичус подобри националния рекорд на Литва в хвърлянето на копие – 89.17 м.

Европейският шампион на открито и в зала в тласкането на гюле Михал Харатик по време на състезание във Варшава подобри националния рекорд на Полша в дисциплината – 22.32 м. Европеец не е изпращал снаряда толкова далеч от 31 години. За последно през 1988 година германецът Улф Тимерман тласка гюлето на 23.06 м, което тогава е световен рекорд.

Share Button