Добромир Карамаринов е кандидат за Съвета на ИААФ (Мендународната асоциация на атлетическите федерации)

Президентът на БФЛА и АБАФ, и първи вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов ще кандидатства за член на съвета на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации).

Карамаринов е заедно с още 44 кандидати, който ще се борят за 18 места в съвета на организацията, която ръководи световната атлетика.

Изборът ще се извърши на 25 септември в Доха, Катар, на изборния конгрес на ИААФ, два дни преди началото на световното първенство. В 18-те избираеми позиции влизат президентът на ИААФ и четирима вицепрезиденти (един от които задължително трябва да бъде жена), а останалите 13 ще бъдат индивидуални членове. Допълнително към тях в съвета ще се присъединят президентите на шестте континентални атлетически организации и двама членове от комисията на атлетите (един мъж и една жена), с което съветът става от 26 члена.

Единственият кандидат за президент на ИААФ е лорд Себастиан Коу. Британецът, който е двукратен олимпийски шампион на 1500 м, ръководи организацията от 2015-а година насам. Неговият първи заместник Сергей Бубка (Украйна) ще се стреми да запази позицията си.

Добромир Карамаринов е президент на Българска федерация лека атлетика от 2004-а година, а от 2010-а е президент и на АБАФ (Асоциацията на балкснаките атлетически федерации). Под негово ръководство АБАФ събра 21 страни членки и излезе от географските граници на Балканския полуостров. Карамаринов бе избран през пролетта на 2019-а и за втори мандат, като първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация.

Share Button