Рускиня развя одеяло вместо националния флаг

Аксана Гатаулина отбеляза по доста нетрадиционен начин победата си на Европейското първенство за юноши в Швеция.

Гатаулина спечели златния медал в овчарския скок, като постигна най-добър резултат за сезона в Европа за девойки – 4.36 м.

Тя, както и всички останали руснаци, участваха на Европейското първенство като неутрални атлети, без правото да носят национален екип и да развяват национален флаг. Затова, след като спечели състезанието, рускинята взе нетрадиционно решение и направи почетна обиколка по пистата вместо с флага на своята страна, с розово одеяло.

Шампионката разказа, че е взела това решение, след като е гледала как след победа атлети от други страни гордо развяват националното си знаме, докато руските просто ходят по пистата. Затова и тя решила да развее нещо, което да е достатъчно смешно. Атлетката сподели още, че не е успяла да се зарадва докрай на победата си, защото на почетната стълбичка не е било издигнато руското национално знаме и не е звучал руският химн.

Всъщност нетрадиционният начин за отбелязване на победата бе форма на протест от страна на рускинята. Тя не може да развява национален флаг заради санкциите, наложени на Руската федерация заради допинг нарушенията, иначе ще бъде наказана, но никъде не пише, че не може да прави победна обиколка с… одеяло.

Аксана Гатаулина е дъщеря на сребърния медалист в овчарския скок от олимпийските игри в Сеул-88 Родион Гатаулин.

Share Button