2.30 за световната студентска титла на Тихомир Иванов в Неапол

Един от най-добрите ни атлети – Тихомир Иванов записа най-големия успех в досегашната си кариера.

Иванов спечели световната титла за студенти на Универсиадата в Неапол, Италия на 10 юли с личен резултат за годината 2.30.

Ден преди да навърши 25 години плевенчанинът преодоля 2.15 и 2.21 от първи опит. Иванов пропусна 2.24. Истинска драма за него имаше на височина 2.27, който той взе от трети опит, с което си осигури медал.

Освободен психически и останал сам в сектора, вече като шампион., възпитаникът на треньора Георги Гетов прескочи 2.30 от раз и след тази височина се пробва без успех на 2.33.

Алперен Ачет (Турция) и Андриус Глебаускас (Литва) останаха съответно на сребърната и бронзовата позиция с 2.24.

С резултат 2.30 Тихомир Иванов остана само на сантиметър от личния си рекорд 2.31 и покри норматива за световното първенство в Доха, Катар. Така атлетите ни за най-големия спортен форум за годината станаха пет, като стандарт за катарската столица имат вече Ивет лалова-Колио (200 м), Мирела Демирева (скок височина), Габриела Петрова (троен скок) и Радослва Мавродиева (гюле). Българинът вече дели седмо място в световната ранглиста за сезона заедно с още шест атлети.

Най-големите успехи досега на Иванов досега бяха финали на светони и европейски първенства, както и десето място на олимпийските игри в Рио 2016.

Тихомир и всичките звезди на българската лека атлетика българските фенове на олимпийски спорт номер едно може да наблюдават на живо на 2-3 септември на балканския шанмпионат за мъже и жени в Правец.

Share Button