Руснак предпочете Европейските игри пред турнир заради националния флаг

Иля Иванюк спечели сребърния медал в скока на височина.

Бронзовият медалист в скока на височина от последното Европейско първенство в Берлин-2018 г. Иля Иванюк (Русия) предпочете да участва на Европейските игри и да защитава честта на своята страна пред скъпо платено участие в силен международен турнир.

Парите не са всичко в този живот, възможността да се състезаваш под националния флаг е нещо много по-голямо, каза Иванюк.

На Европейските игри в Минск руснаците имат право да се състезават под националното си знаме и с националните си екипи. Докато в състезания под егидата на ИААФ те са принудени да бъдат неутрални атлети и всякакъв дори намек за национални цветове се смята за нарушение. Наказанието е във връзка с разразилия се допинг скандал през 2014 година, в което мнозина виждат политически мотиви.

В крайна сметка Иля Иванюк спечели сребърния медал с 2.26 м. Изпревари го представителят на домакините Максим Недосеков (Беларус), преодолял 2.27 м. Трети остана украинецът Богдан Бондаренко с 2.21 м.

Подобна позиция изрази и Елена Соколова, сребърна медалистка в скока на дължина от олимпийските игри в Лондон-2012. Да скачаш с националния екип е нещо съвсем различно, много приятно, почувствах се като ветеран, облякъл униформата си в Деня на победата 9 май, каза рускинята.

На Европейските игри в Минск Соколова спечели златото в коронната си дисциплина – скок дължина, с 6.76 м. Тук втора остана Настася Мирончук-Иванова от Беларус с 6.71 м, а трета – Марина Бех-Романчук от Украйна с 6.58 м.

Share Button