Стефка Костадинова и Светла Оцетова бяха сред легендите на спорта при откриването на Олимпийския дом в Лозана

Председателят на БОК Стефка Костадинова бе част от специалните гости, поканени за откриването на новата сграда на МОК в Лозана на 23 юни.

Сред гостите бе и олимпийската шампионка по гребане от Монреал 1976 Светла Оцетова, която работи за БОК като технически делегат отговорен за съоръженият по гребане на олимпийските игри.

Самата Костадинова е олимпийска шампионка от Атланта 1996 и действаща световна рекордьорка в скока на височина.

 По време на церемонията председателят на БОК проведе редица срещи със свои колеги и световни знаменитости в спорта. Няколко легендарни атлети като Уилсън Кипкетер, Кичоге Кейно, Стефан Холм, Сергей Бубка, Хишам Ел Геруш, Навал Ел Мутавакел, Елена Исинбаева, Пол Тергат и др. бяха също на церемонията.

Президентите на националните олимпийски комитети от Европа се присъединиха към останалите олимпийски шефове при откриването на новата щаб квартира на МОК със специален полет от Минск, където се провеждат вторите Европейски игри.

Събитието бе насрочено точно в Олимпийския ден – 23 юни и отбеляза 125-ата годишнина от основаването на Международния олимпийски комитет. Сградата, която се нарича „Олимпийска дом“, се строи от няколко години и изграждането й струва над 145 милиона швейцарски франка. Вътрешността е с уникална архитектура и спиращ дъха дизайн, отделните етажи могат да се изкачват без стълбища и асансьори по извитите серпантини… В нея ще работят над 500 служители, които досега бяха разпръснати из различни офиси в града. Архитектът 3ХN Ким Нерфорд Нелсон е проектирал една от най-енергийно спестяващите сгради на планетата, отговаряща на най-модерните еко норми. Тя е изградена с много от материалите, които останаха след разрушаването на предишната постройка. Например 95 процента от разрушения бетон бе вложен в изграждането на новата сграда.

След церемонията Стефка Костадинова и останалите президенти на национални олимпийски комитети от Европа се върнаха в Минск, за да проследят до края Европейските игри в беларуската столица.

Share Button