Стефка Костадинова се срещна с президента на МОК Томас Бах

Българска делегация, водена от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова посети президента на МОК Томас Бах в Лозана на 14 юни.

Визитата бе по покана на шефа на световния спорт във връзка с кандидатурата на София за домакинство на младежките олимпийски зимни игри през 2024 г. На срещата присъства и президентът на Българска федерация ски Цеко Минев.

Томас Бах разясни, че МОК ще адаптира организацията на Игрите към условията, които предлага всеки отделен град, за да изпълни отговорната задача. Международният олимпийски комитет ще изпрати в София експерти, които ще се запознаят на място с възможностите на българската столица и на Витоша във връзка с евентуалното домакинство. Подобни визити на олимпийски специалисти ще има във всички градове кандидати за младежките игри през 2024 г.

По време на историческото посещение на Томас Бах в България през есента на миналата година Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов се ангажира да направи всичко необходимо България да бъде сериозен кандидат за игрите.

Дебютът на младежките зимни олимпийски игри беше през 2012 година в Инсбрук, домакин на зимните олимпиади през 1964 и 1976-а. Следващите бяха дадени на норвежкия град Лилехамер, който пребори София за основните игри през 1994-а. Догодина третата зимна олимпиада за младежи е поверена на Лозана. София два пъти бе близо до домакинство на зимни игри, но загуби от Албервил (1992 г.) и Лилехамер (1994 г.).

На снимките: Стефка Костадинова и Томас Бах се снимаха днес пред входа на олимпийски музей в Лозана под летвата, маркираща световния рекорд 2.09 м в скока на височина, който все още е притежание на българската. Деца не пропуснаха за си направят селфита и да вземат автограф от световната знаменитост…

Източник: БОК

Share Button