Ренета Камберова: „Рън България“ обединява българите чрез спорта!

Част от работата ми е да мотивирам хората да спортуват. Думите не са достатъчни, важен е и личният пример, казва бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Рио

Ренета Камберова е родена на 12 септември в Пазарджик. Започва да се занимава с художествена гимнастика от 7-годишна. Част е от новите Златни момичета на България с ансамбъла. Има 81 медала с ансамбъла по художествена гимнастика, европейска и двукратна световна шампионка, бронзова медалистка от Олимпийските игри в Рио-2016.

– Ренета, те бе част от ансамбъла по художествена гимнастика, завоювал бронзовите медали от олимпийските игри в Рио-2016. Често ли се връщаш към този звезден миг?

– По-често ми го припомнят хората. Въпреки, че минаха 3 години, все още получавам благодарности за радоста, гордостта и емоцията, която с момичетата сме им дали.

– Пътят към успеха… Колко дълъг бе той? През какви трудности и препятствия ти се наложи да минеш?

– Моят път до мечтания успех ми отне 19 години. Това, което ми липсваше, беше семейството ми, но сега с работата си в Пазарджик наваксвам това време.


– Известната наша лекоатлетка Цветелина Кирилова се грижеше за физическата подготовка на ансамбъла. Какви са спомените ти от общуването с нея, какво научи?

– Много съм щастлива, че имах възможността да работя с нея. Тя е един от най-позитивните хора, които съм срещала, а несъмнено и перфектна в работата си. Определено нейното присъствие ни вдъхваше кураж и увереност.
Отказа се от активна състезателна дейност след олимпийските игри, но веднага още по-активно продължи със спорта – вече като организатор. Занимаваш се конкретно със спорта в Пазарджик и си председател на сдружението „Пазарджик спортува“. Разкажи на нашите читатели за това ново предизвикателство. Защо и как се реши?

– През 2017 г. бях удостоена с честта да стана най-младият почетен гражданин на Пазарджик, малко след това получих покана от кмета Тодор Попов да стана част от екипа му. Оттогава съм лицето на спорта в града, а също така и отговарям за него. Помагам на клубовете, когато имат нужда, организирам спортни събития с цел популяризиране и мотивиране на деца, младежи и възрастни да се занимават със спорт. Вярвам, че спортът е здраве, добро настроение и самочувствие.


– Най-голямата новина, свързана с Пазарджик – той бе избран за Европейски град на спорта за 2020 година. Как се стигна до този избор и какво означава той за жителите на града?

– Да, точно така. Пазарджик е Европейски град на спорта за 2020 година. В последните години общината в лицето на кмета Тодор Попов буквално съживиха спорта. Той е приоритет и това си личи. Шампиони сме на България по волейбол, в Б група при футбола, клубовете ни донесоха 1500 медала за 2018 г. Усилено развиваме масов спорт. Напълно заслужено признание. За жителите на града това са още повече възможности за спорт, родителите на трениращите деца ще получат данъчни облекчения между 20 и 30% – нещо, което никой друг град не е правил. Ще направим Пазарджик най-спортният град в страната.

– Как през миналата година се нави да се заемеш с организацията на първото за Пазарджик състезание от веригата „Рън България“?

– „Рън България“ обединява хората, това цели и моето сдружение „Пазарджик спортува“.
Досега в града не беше правено подобно бягане. Още след първата среща с БФЛА вече имахме дата. Щастлива съм, че в края на 2018 Пазарджик беше награден за най-добра организация, тази година се целим в същото.

– На 15 юни ще бъде второто издание на състезанието. Какво е новото?

– Тази година участие ще вземат деца и младежи в неравностойно положение, както и деца в риск.

– Интересно е, че се занимаваш повече с лекоатлетически събития. Ти самата участва в турнира в памет на големия журналист Григор Христов. Това случайно ли е? Не „ревнува“ ли художествената гимнастика?

– Организирам и взимам участие в различни спортни събития. Често присъствам и на състезания по художествена гимнастика. Част от работата ми е да мотивирам хората да спортуват, но смятам че думите не са достатъчни, важен е и личният пример.

– Заедно с д-р Денислава Ангелова си част от националния проект „Мисия спорт на любимите герои“. Могат ли познатите ни анимационни филмови герои да спортуват?

– Денислава е страхотен човек. Много бързо си паснахме. А кампанията е изключително успешна. До момента сме обхванали над 800 деца от 4 града. Когато децата виждат, че любимите им герои обичат спорта, това ги кара да проявяват още по-голям интерес.

– Ти самата спортуваш ли? Как поддържаш форма?

– Спортувам 2 – 3 пъти седмично, отделно се включвам в различни спортни събития.

– Гимнастичките винаги са подлагани на диети. Ти спазваш ли?

– Вече не спазвам диета, но се опитвам да не прекалявам с количеството на храна.
– Не искаш ли да се върнеш в залата като треньорка?

– Засега не ми минават подобни мисли.

– Можем ли да мотивираме децата да спортуват? Как да се справим с конкуренцията на телефоните?

– Можем. Добре е децата да опитват различни спортове, за да усетят кой е техният. Именно това стои в основата на „Мисия спорт на любимите герои“. В рамките на 3 часа те се докосват до 14 вида спорт.

За какво мечтае Ренета Камберова?

– Аз съм голям мечтател. Въпросът е, че всяка моя мечта се превръща в цел…
Последната ми сбъдната мечта е Пазарджик – Европейски град на спорта 2020. Сега е време за нова…

Интервю на Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button