Рън България получи подкрепа в Атина, ИААФ отбеляза 24:1 в Монако

Движението „Рън България“, което организира състезания по бягания в цялата страна, получи подкрепа от най-високо ниво във европейската и световната атлетика.

Точно преди турнира по скокове „Калитея“ в Атина на 5 юни движението подкрепиха първият вицепрезидент на европейската атлетика и президент на АБАФ и БФЛА – Добромир Карамаринов, вицепрезидентът на гръцката атлетическа федерация Панайотос Димакос, който е член на съвета на Европейската атлетика и президентът на арменската атлетика и европейски рекордьор и шампион на скок дължина Роберт Емиян. Тримата облекоха фланелки на Рън България, а Димакос бяга традиционния си крос в гръцката столица с логото на движението и нейните партньори – БФЛА, Спорт Депо, минерална вода „Банкя“, Йизи Консълт, Поларис, Митвас и Българския спортен тотализатор.  

В Гърция е популярно движението за бягане Run Greece, което се ръководи от организаторите на Атинския маратон и подпомага голямото семейстово на атлетиката със средства от масовите бягания. В Чехия пък движението Run Czech е организатор на 42 бягания, 7 от които са със златен етикет на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации).

Рън България отбеляза на 4 юни инициативата на ИААФ 24:1 с бягане на 1 миля в Борисовата градина в София.

24:1 на ИААФ се проведе в 24 града по цялото земно кълбо, а още десетки атлетически федерации организираха собствени бягания на 1 миля, на които според ИААФ са се включили над 50 000 деца.

Президентът на ИААФ Лорд Себастиан Коу също поведе служителите на организацията в бягане по улиците на Монако, където е офисът на Международната асоциация на атлетическите федерации, на 7 юни, а с него бягаха още световната рекордьорка на маратон Паула Радклиф, испанската футболна звезда Сеск Фабрегас, автомобилните състезатели Мика Хакинен, Фелипе Маса и Лукас де Граси, както и вицепрезидентите на ИААФ и легендарни атлети Сергей Бубка и Алберто Хуанторена.

dav
Share Button