Спортът загуби доктор Първан Първанов

Един от най-големите професионалисти сред спортните доктори – Първан Първанов почина на 29 май 2019 година на 74 години в София.

Доктор Първанов е роден на 22 ноември 1944-а година в село Боженица, Ботевградско.

Първанов работеше всеотдайно за здравето на хората до последните си дни и даваше ценни съвети на пациентите си дори от болничното си легло в София, където втори инфаркт за последните десет дни отне живота му.

Той работеше десетилетия с висококвалифицирани български спортисти, сред които и стотици топ атлети, както и много олимпийски състезатели от другите спортове. В голяма част от активната си дейност като спортен доктор той беше нещо повече от медицинско лице, а в много случай бе приятел и съветник на големите спортисти и пациентите си. Чувството му за хумор и усета му към хората караха пациентите му да направят това, което е най-важно при медицински проблем: да повярват в доктора и да се преборят с болестите и контузиите. Докторът се вълнуваше от всички успехи и неуспехи на елитния български спорт.

Доктор Първанов бе женен за Светла, която го дари с две деца – Албена и Тихомир, а през последните години докторът се радваше на внуците си Кристиян, Марина и Максим.

Поклонението пред тленните останки на доктор Първан Първанов ще бъде на 30 май (четвъртък) в 12:00 в къщата му в родното му село Боженица (на 15 км от Ботевград), а погребението е насрочено за 14:00 на гробищния парк в селото.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.Atletikabg.com изказва искрени съболезнования на близките, приятелите и пациентите на доктор Първан Първанов!

Share Button