Димчо Мицов спечели за трети път маратон Плевен

Националният шампион на маратон Димчо Мицов спечели без проблем шестото издание на „Маратон на приятелството“ Плевен на 19 май. Бегачът от Сапарева баня печели класическата дистанция в Плевен за трети път.

Мицов преодоля традиционното трасе за 2:40:02, единствен слезе под 3 часа в топлото време в Плевен и финишира с около 4 километра преднина пред втория Калин Василев – 3:03:50. Третото място бе за Георги Хараламбиев, който завърши за 3:13:46.

Димчо Мицов в парк „Кайлъка“ по време на шестото издание на маратон Плевен

При жените Таня Димитрова беше безапелационна с 3:28:28 пред Велина Кръстева 4:18:37 и ветеранката Малина Иванова – 4:56:26.

Най-оспорваното състезание бе при мъжете на полумаратон, където Иво Балабанов, Йоло Николов и Стоян Владков бягаха рамо до рамо почти до финала. Балабанов показа добрата си форма и няколко часа след като стана втори на 5000 м на турнира „Нови звезди“ в събота (18 май) след обяд с 14:16.90 спечели на 21.1 км със силни финални метри и 1:10:01. Треньорът му Йоло Николов бе втори с 1:10:48, а Владков трети с 1:11:19.

Билсерин Сюлейман финишира първа при жените с 1:30:24 пред Кремена Ковачева 1:32:51 и Анастасия Пейчева 1:34:43.

В различните си дисциплини състезанието привлече общо над 650 участника от 11 държави – Великобритания, САЩ, Франция, Румъния, Нидерландия, Литва, Индия, Непал, Кот д’Ивоар, Ейре и България.

Сред приятните изненади тази година беше засиленият интерес от страна на най-младите бегачи – общият брой участници в детското и 3-километровото състезание надхвърлиха 320!

Най-малките в т.нар. детски маратон бяха едва 3-годишни. Голям брой участници привлече и 3-километровият градски крос, в който имаше изключително възрастово разнообразие. Най-младият участник в него беше бебе в количка, бутана от тичащата по трасето майка. Най-възрастен и тази година се оказа талисманът на събитието – 82-годишният Христо Витков.

35 души се включиха в новата инициатива на организаторите „Моят първи маратон“. Въпреки температурите от 28 градуса на сянка, по-голямата част от новите маратонци успяха да финишират и бяха бурно аплодирани на сцената. Един от тях получи и допълнителна поощрителна награда, изтеглена чрез жребий – български електрически велосипед Eljoy.

За мен като организатор не са важни рекордите, а това, че желанието и мотивацията, които влагаме вече шест години, започват да дават резултати. Плевен вече знае какво е маратон, децата вече очакват събитието, родителите им и бегачите в страната също. Това беше най-хубавото ни събитие досега и независимо, че Плевен е най-малкият град в България, в който се провежда маратон, показахме, че събитието има потенциал и на него хората се чувстват добре. Освен все повече участници, срещаме и все повече партньори, главно български и регионални компании, които подкрепят начинанието. Виждаме как за тях и за много други хора това събитие става все по-важно и ценно.“ – разказа минути след края на шестия Маратон Плевен основният му организатор – Станислав Георгиев.

На финала на събитието той съобщи от сцена и датата на предстоящото догодина, седмо, издание на „Маратон на приятелството“ Плевен – 17-ти май 2020 г.

Share Button