Алекс Христов и Валентин Андреев със силни постижения на турнир „Тракия“

Двама от най-талантливите ни млади атлети в хвърлянията Алекс Христов и Валентин Андреев записаха силни постижения на първия турнир „Тракия“ в Стара Загора на 19 май.

Турнирът, който се проведе на стадион „Берое“, бе посветен на хвърлянията и скока на височина.

Христов (Тракия 96 – Плодив) спечели надпреварата на диск (1.75 кг) за юноши под 20 години с личен рекорд 58.18, което е покрит норматив за европейското първенство за тази възраст. Така двуметровият юноша се позиционира на 11-о място в световната и 4-о място в европейската ранглиста.

Алекс има седмо място на световното първенство за юноши под 18 години през 2017-а година в Найроби, а през 2018-а участва в квалификациите на световното първенство в Тампере.

Вицешампионът на Европа и младежките олимпийски игри на чук за юноши под 18 години от 2018-а Валентин Андреев направи дебют за тази година с 6-килограмовия уред. Той постигна 72.50 – четвърти резултат в света и покрит норматив за еврошампионата под 20 години. Валентин направи серия от четири мятяния над 70 метра, но остана на повече от метър от националния си рекорд от 73.64.

Съотборникът му от „Черно море 2005“ – Балчик – Стоян Димитров бе втори с 61.88.

Най-силният ни копиехвърляч Марк Славов (Берое – Стара Загора) бе първи при мъжете със 70.54.

В скока на височина при мъжете и жените също победиха представители на домакините – Михаил Иванов – 2.10 и Елеонора Драгиева – 1.73.

Турнирът се осъществи благодарение на президента на СКЛА „Берое“ – Иван Колев.

Share Button