Напусна ни Радослав Янкулов

Напусна ни едно от големите имена на професията спортен журналист.

На 5 май 2019 г, на 66 години почина Радослав Янкулов – един от емблематичните спортни журналисти, бивш директор на Българското национално радио, запален фен на футболния „Славия“.

Радослав Янкулов е роден на 11 февруари 1953 година в София. Учи в 7-а гимназия, но в края на 10-и клас се премества в спортното училище „Олимпийски надежди“. Завършва ВИФ и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“.

През 1976 г. постъпва в БНР. В края на 80-те напуска „Хоризонт“ и за кратко е зам. главен редактор на спортната редакция в БНТ.

Оглавява частното радио „Експрес“ през 1992 г. от самото му тръгване, а когато го напуска, става шеф на радио „99“. След него оглавява софийския канал на пловдивското радио „Канал Ком“.

Съосновател и главен редактор е на първото спортно радио в България – радио „Спорт“, дало пътя на редица настоящи спортни журналисти.

Директор е на пресслужбата на БФС от 2001 до 2003 г. След това става шеф на спортната редакция на Би Би Ти, когато в ефира на медията за първи път в България са излъчвани мачове от английската Висша лига.

Ръководител е на пресслужбата на бившата Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС), когато начело бе Весела Лечева (2005-2009 г.)

Генерален директор е на Българското национално радио от 23 май 2013 г. до 17 май 2016 г.

От години Радослав се бореше с болест. Намираше обаче свръхсили заради семейството си – любимите си дъщери Теодора и Александра и още по-любимите си внучета Яна и Матей. Ознаменуваше най-голямото си щастие, като превръщаше внучетата си в потомствени слависти с бебешките им снимки върху членските карти за привърженици на най-стария столичен клуб непосредствено след раждането им.

Янкулов, който е бивш атлет, бе близо до атлетиката до последните години от живота си.

Почивай в мир, Радко! Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказва съболезнования на близките и приятелите на Радослав Янкулов!

Българска асоциация на спортните журналисти

Share Button