Даря Клишина – за новия треньор и плановете й за сезона

Сребърната медалистка в скока на дължина от последното световно първенство, която по-голямата част от годината живее и тренира в САЩ, се завърна в Русия за известно време и даде интервю за руските медии.

В него Даря Клишина обяснява, че след шампионата в Лондон през 2017 си е взела една година почивка, за да се справи с психическото натоварване. През това време е наблегнала на образованието. Сега обаче е в усилен тренировъчен режим, макар че пропусна зимния сезон. Основната й цел е световното първенство в Доха. Планира да започне участие в състезания в края на май – началото на юни.

Клишина сподели, че в момента се подготвя под ръководството на Дуайт Филипс, олимпийски и петкратен световен шампион в скока на дължина (4 пъти на открито и 1 път в зала). Но това не е нов треньор, тъй като до този момент Филипс е работил с нея в тандем с досегашния й наставник Лорен Сигрейв. Плановете за подготовка също са на Сигрейв, който има ключова роля за успехите и високите резултати на Филипс в последните години от кариерата му.

Чаровната рускиня още не знае на кои състезания ще участва това лято. Но със сигурност ще се пусне на шампионата на Русия, който тази година ще се проведе в Чебоксари от 24 до 27 юли. Това ще бъде юбилейно стотно издание на руското първенство и Клишина иска именно там да зарадва родната си публика, като покрие норматива за световното – 6.72 м.

Даря Клишина е категорична – независимо, че в момента живее и тренира в САЩ, никога няма да смени гражданството си и винаги ще си остане рускиня.

По-далечните й планове включват участие на олимпийските игри в Токио, но и след това тя смята да продължи кариерата си поне още 2 години.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button