Добромир Карамаринов отново е първи вицепрезидент на Европейската атлетика

Новоизбраният Съвет на Европейската атлетическа асоциация, който бе част от 26-ия конгрес в Прага, избра единодушно Добромир Карамаринов за първи вицепрезидент на ЕА на 13 април.

Това стана само ден (12 април) след като на конгреса Карамаринов получи 45 от 50 гласа при избора на вицепрезиденти, а за шеф на ЕА остана норвежецът Свен Арне Хансен, който бе единственият кандидат. Карамаринов бе убедителен във вота на 50-те страни членки на ЕА. Следващият след него бе с 29 гласа, а останалите с 15 и по 10. Другите двама нови вицепрезиденти са Чери Александър (Великобритания) и Либор Варханик (Чехия). Александър е била мениджър на десетки международни състезания, включително Световното първенство в Лондон 2017. Тя бе избрана единодушно, след като Европейската атлетика прие правило за поне един вицепрезидент от другия пол, а Александър бе единственият кандидат жена за този пост. Варханик е президент на чешката атлетическа федерация.

Признанието за работата на Добромир Карамаринов в структурите на Европейската атлетическа централа е поредното, което той получава, защото това е вторият му пореден мандат като първи вицепрезидент на организацията. За първи път той бе избран на тази престижна позиция на конгреса през 2015-а година. 61-годишният Карамаринов е президент на Българската федерация по лека атлетика и на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации), която вече наброява 20 страни членки.


Добромир Карамаринов (вторият от ляво) заедно
с тримата членове на Балканите в новия Съвет на ЕА

В новият съвет на ЕА са и президентите на атлетическите федерации на Сърбия – Свободан Бранкович и Турция – Фатих Чинтимар, както и Панайотис Димакос от Гърция, който ще бъде за втори пореден мандат в съвета.

България ще има и представители в Състезателната комисия и Комисията на атлетите. Галя Пухалева получи доверието на ЕА и още един мандат ще бъде в състезателната комисия, а европейската шампионка на 100 м от 2012-а Ивет Лалова-Колио е в комисията на атлетите.

Share Button