Дупница дебютира в „Рън България“

Първият атлетически пробег от веригата „Рън България“ се проведе в Дупница на 7 април 2019-а година.

Димчо Мицов (Рилски атлет – Самоков) и Ивета Бонова (Юниверсал – София) спечелиха съответно при мъжете и жените на дистанцията 8.22 км по трасето, което включваше бягане по шосе и черен път над платото над града с денивилация 163 м.

Над 50 деца и любители на бягането участваха в състезание на 1 миля, а десетки деца от Дупница, Сандански, Кюстендил, Благоеград, Перник и София участваха в занимание по „Детска атлетика“.

Мицов беше безапелационен победител и спечели с 27:57 пред Сава Тодоров (Дунав – Русе) 28:12 и юношата Мартин Балабанов (Атлет – Мездра) – 30:18. На половината дистанция (4.1 км) Димчо премина 15:18, а Сава за 15:40. Във втората половина на разстоянието Тодоров навакса по нанадонището към финала, но не успя да настигне най-добрият ни маратонец в последните години. 16-годишният Балабанов бягаше заедно с бившия национален рекорд на маратон Петко Стефанов, който е 30 години възрастен от него на 46 години. Мартин с лекота успя да го победи в крайния стадии на дистанцията.

Бонова завърши за 38:50 и бе на повече от 3 минути от Катерина Докузова (Юниверсал) – 42:16 и Василена Пехливанска (Сапарева баня) – 43:19. Фаворитките в състезанието Милка Михайлова (Дунав – Русе), Лиляна Гоцева (Младост 2012 – Благоевград) и Билсерин Сюлейман (Нови Пазар) се отклониха от трасето и това им костваше призови класирания.

Първите шест при мъжете и жените получиха парични премии от „Рън България“, а основният партньор на веригата Спорт Депо даде ваучери на най-добрите три в състезанието.

Пълните резултати от състезанието може да видите тук

Share Button