Започва сезонът на бяганията и спортното ходене

Сезонът на дисциплините за издръжливост в леката атлетика започна с пълна сила.

През изминалия уикенд (16-17 март) се проведоха две състезания под шапката на БФЛА, а стотици участници бягаха в Койнаре и Луковит. 27-ото издание на атлетическите пробези „Димитър Върбанов – Митето“ през тази година бяха на класическо трасе за крос-кънтри около стадиона на „Спартак“ – Койнаре, а 30 клуба от цялата страна участваха в състезанието, където бяха допуснати и любители. Най-възрастният участник в това състезание бе Христо Витков, който завърши 6-километровата дистанция без проблем. В Койнаре се срещнаха и едни от най-силните ни състезатели в бяганията на средни и дълги разстояния – Митко Ценов, Йоло Николов, Димчо Мицов, Илия Куцаров, Маринела Нинева, Радосвета Симеонова, Моника Георгиева и др.

На следващия ден (17 март) бе откриването на веригата „Рън България“ в Луковит, където 70 професионалисти и любители бягаха до пещера „Проходна“, а десетки деца участваха в състезание по бягане в центъра на града. Митко Ценов отново победи Йоло Николов и Димчо Мицов, а при жените националките Лиляна Георгиева и Силвия Георгиева са първа и втора.

Тази събота е турнира по спортно ходене в Поморие. На това състезание ще участват над 100 атлети от 12 клуба, а то ще бъде генерална репетиция на ходачите за националния шампионат в Добрич на 6 април.

На 31 март е маратон Стара Загора, който ще бъде и национален шампионат по полумаратон, а организаторите имат и дистанция от 10.5 км. Балканският шампионат по полумаратон е на 7 април в Киев, Украйна, а балканските шампиони по спортно ходене ще бъдат излъчени на 20 април в Александропулис, Гърция.

Шестото издание на кроскънтри състезанието „Сунгурларска долина“ ще бъде на 13 април (събота) и предлага дистанции от 5 годишни деца до мъже и жени.

Сезонът на лицензираните маратони включени в календара на БФЛА продължава на 12 май с маратона на Варна и на 19 май с маратона на Плевен. И в двете състезания има къси дистанции за любители.

Шампионите на България в планинското бягане също ще бъдат ясни през април и май. Първенството при по-малките (до 16 и 18 години) ще бъде на 20 април в Нова Загора, а при юношите и девойките под 20 години и за мъже и жени на 8 май в Тетевен.

В този период има и пет състезания от веригата „Рън България“ – 7 април в Дупница, 14 април в Поморие, 21 април в Шабла, 6 май в Хисаря и 26 май – София – Бистрица.

Вижте наредбите за националните шампионати и други състезания по бягания:

Национален шампионат по полумаратон – Стара Загора – 31 март

Национален шампионат по спортно ходене – Добрич – 6 април

Състезания по бягания от календара на БФЛА:

Турнир по спортно ходене – 23 март – Поморие

Кроскънтри „Сунгурларска долина“ – Сунгурларе – 13 април

Маратони:

Маратон Стара Загора – 31 март

Маратон Варна – 12 май

Маратон Плевен – 17 май

Рън България:

Дупница – рън – 7 април

Share Button