Тихомир Иванов се класира за финала на скок височина в Глазгоу

Най-добрият ни атлет в скока на височина Тихомир Иванов се класира за финала на скок височина на 35-ото европейско първенство в Глазгоу, Великобритания.

Иванов започна квалификацията ан 1 март в зала „Емирейтс арена“ с успешни първи опити на 2.10 и 2.16, а следващите височини от 2.21 и 2.25 превзе от втори опит.

На кота 2.28, което бе и квалификационната норма, останаха 10 атлети, а само европейският шампион на открито от Берлин 2018 Матеуш Прзибилко (Германия) успя.

 Тихомир завърши квалификацията на седмо място, а останалите му съпреници за финала са Андри Проценко (Украйна), еврошампионът в зала от Прага 2017 – Силвестър Беднарек (Полша), Крис Бейкър (Великобритания), Джанмарко Тамбери (Италия), Фалк Венфрих (Германия) и Константинос Баниотис (Гърция).

След квалификацията Иванов заяви: „Чувствам се добре, но направих малко повече опити отколкото трябваше. Опитите ми на 2.28 бяха добри, но с малки фаулове. На финала се надявам да скачам по-добре от днес. След контузиите съм загубил чувство за състезание, но вече претръпвам.

На първото си европейско първенство в зала през 2015-а в Прага Иванов отпадна в квалификациите, а на следващото в Белград 2017-а той зае четвъртото място, като само един фаул го лиши от медал.

Тихомир е финалист от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 и световното първенство в Лондон 2017.

Финалът на Тихомир Иванов в Глазгоу е на 2 март от 20:00 час българско време, а българинът скача втори поред.

Share Button