Квалификацията на Александра Начева е 14.20

Световната шампионка за девойки на троен скок Александра Начева ще бъде първата българска участничка на европейското първенство в зала в Глазгоу, Великобритания.

17-годишната пловдивчанка ще участва в квалификациите на коронната си дисциплина на 1 март от 12:00 часа българско време. Нормата за финала е 14.20, а личният рекорд на Начева от 2018-а на открито е 14.18 – резултат, с който тя спечели световната титла при девойките под 20 години.

През този сезон Александра не е участвала на състезание, а последният й старт бе на младежките олимпийски игри в средата на октомври 2018, когато завоюва титлата. Целта пред възпитаничката на Стойко Цонов е набиране на опит сред елита на Европа в тройния скок при жените.

Европейската шампионка за жени от Берлин 2018 – Параскеви Папахристо също ще направи дебют за тази година в квалификациите на еврошампионата. Гъркинята, която тренира при българския специалист Георги Помашки, бе на подготовка в Пловдив в началото на годината, където имаше съвместни тренировки с другата ни класна атлетка в тройния скок – Габриела Петрова.

Сред кандидатките за слава в Глазгоу са Патрия Мамона (Португалия) – европейска шампионка от Амстердам 2016 с 14.44 личен рекорд в зала постигат през тази година. Ана Пелетейро (Испания) с 14.51 и Кристин Гириш (Германия) с 14.59 също си направиха персонални рекорди тази зима и са сред претендентките за отличия.

Осем от стартовия списък са с резултати над 14 метра през този сезон и осем ще продължат за финала.

Share Button