Европейската шампионка Олга Мазурьонок спечели маратона на Хонконг

Тя буквално смачка рекорда на трасето, подобрявайки го с четири минути.

Европейската шампионка от първенството в Берлин-2018 Олга Мазурьонок спечели маратона на Хонконг с нов рекорд на трасето – 2:26:13 ч. Представителката на Беларус не беше бягала маратон от миналото лято, когато спечели европейската титла. Най-сериозната й конкурентка трябваше да е родената в Кения, но представляваща Бахрейн Юнис Чумба, но конкуренция нямаше и Мазурьонок я отвя с четири минути. С повече от три минути тя подобри и досегашния рекорд на трасето (2:29:37 ч), поставен миналата година. На трето място завърши Джемила Вортеса от Етиопия с 2:32:06 ч.

„Това е моят първи маратон след победата в Берлин. Имах достатъчно време, за да се подготвя добре. Всичко бе добре премислено, без бързане. Направих два продължителни лагера в Кения и Южна Африка, така че формата ми е доста добра. Трасето в Хонконг е едно от най-тежките. Непрекъснато се редуват качване и спускане. Освен това духаше постоянен силен вятър и трябваше да се боря и с него. Затова съм доволна от постижението си. Аз съм първата атлетка, която бяга тук под „златния стандарт“ – 2:28 ч. Сигурна съм, че ако бях бягала на друго състезание, щях да подобря личното си постижение (2:23:54 ч). Но аз избрах този маратон, за да се подготвя добре за световното в Катар. Целта ми е пикът в моята форма да бъде именно в Доха и вярвам, че ще успея да го направя. Затова смятам, че резултатът ми на тежкото трасе в Хонконг е много добър,“ – каза след финала Олга Мазурьонок.

При мъжете 32-годишният кениец Барнабас Киптум спечели бягането с 2:09:20 ч, което също е нов рекорд на трасето (досегашният бе 2:10:31 ч). Той бе трети миналата година тук, но сега бе повече от убедителен, като победи с почти две минути преднина. Само една секунда даде второто място на етиопеца Волде Давид – 2:11:11 ч. Той успя във финалните метри да изпревари своя сънародник Тадесе Гетачев – 2:11:12 ч. Кениецът Жоел Кембой изтегли късата клечка – четвърто място отново само на секунда – 2:11:13 ч.

Маратонът в Хонконг, който е със „златен етикет“ по класификацията на ИААФ, се проведе на 17 февруари.

Share Button