Тежката артилерия се готви за поредния национален шампионат в Балчик

Националното първенство по хвърляния ще излъчи шампионите на диск, чук и копие на 23-24 февруари (събота и неделя) в Балчик.

Състезанията са в три възрастови групи за двата пола – под 18 години, под 20 години, мъже и жени.

Най-голям интерес предизвиква участието на вицешампиона на чук на Европа и Младежките олимпийски игри при юношите под 18 години Валентин Андреев. 17-годишният талант от Балчик доведе националния рекорд на чук (5 кг) до 83.09, а през тази година отнов е в същата възрастова група.

В същата дисциплина при юношите под 20 години ще участва и съотборникът на Валентин – Стоян Димитров, който също има над 70 метра с 5-килограмовия уред през 2018-а, а сега ще гони същия метраж и на 6-килограмов чук.

Шампионката на копие Михаела Петкова вече ще се състезава само при жените. Последното състезание на Михаела за 2018-а година завърши с национален рекорд за девойки под 20 години – 50.50, а нормативът на европейската атлетика за континенталният шампионат за девойки под 23 години е 51.00 (57.65 норматив на БФЛА).

Шестата на гюле от младежките олимпийски игри за девойки под 18 години Яна Копчева също премина в по-горната възрастова група и ще се пробва на диск и чук.

На диск при жените неколкократната шампионка Рената Петкова ще се се състезава с Полина Макаева, а на чук при жените фаворитка е Екатерина Димова.

Шампионите на многобой в зала от 2019-а при юношите под 20 години и под 18 години Ангел Димитров и Лъчезар Вълчев ще се пробват на различни дисциплини от хвърлянията. Димитров е в стартовия списък на копие, а Вълчев на диск при юношите под 18 години.

 Над 150 атлети от 22 клуба от цялата страна ще участват в състезанието.

Обновената програмата на шампионата вижте тук

Share Button