Представиха талисмана на световното първенство в Доха

Соколът Фалах ще бъде официалният талисман на световното първенство по лека атлетика за мъже и жени в Доха, Катар, което ще се проведе от 27 септември до 6 октомври.

Талисманът бе показан на церемония в столицата Доха на 12 февруари, на която присъства и президентът на местния олимпийски комитет шейх Джоаан бин Хамад Ал-Тани.

490 деца от местни и международни училища участваха в спортни събития посветени на талисмана през целия ден. Децата бяха водени от спринтьорката на 400 м Мариам Фарид и местни атлетически таланти от Аспайър Спортс Академи.

Децата от 5 до 8 години взеха участие в състезания по „Детска атлетика“, а тези от 9 до 13 бягаха в щафета Нанайро, която е базирана на традиционната японска щафета Екиден. Всяка щафета има по седем поста със седем ралични цвята на дъгата символизиращи олимпийските, параолимпийските принципи и ценностите на ИААФ: достойнство, увереност, вдъхновение, решителност, приятелство, уважение и равенство.

Освен състезанията за децата имаше занимания посветени на катарската и японската култура с насоченост олимпийските игри в Токио 2020.

Отборите на децата бяха съставени от момичета, момчета, деца с физически и умствени затруднения и местни атлетически звезди.

На 18 април в Сити Център Доха се отваря изложба фокусирана върху 35-годишната история на световните първенства в периода 1983-2019. Сред експонатите в изложбата са и предмети на Царете на спринта – Джеси Оуенс, Карл Люис и Юсейн Болт. Изложбата ще бъде в Доха шест месеца.

Това е първото световно първенство по лека атлетика провеждано в Близкия изток, а от ИААФ чакат 2000 атлети от 213 страни, 10 000 чуждестранни гости, 30 000 фенове на атлетиката от чужбина.

Третото най-голямо спортно събитие в света (след Световната купа по футбол и Летните олимпийски игри) ще се излъчва в повече от 200 страни по света, а основната арена на състезанията ще бъде супре модерният стадион „Халифа“.

Цените на билети стартират от 14 американски долара, а българските фенове на атлетика ще могат да се възползват от директния полет София – Доха.

Share Button