Шампионатите по многобой в зала започват на 9 февруари

Четири национални шампионата по многобой в зала ще се проведат през два поредни уикенда в София.

Началото на многобойните състезания е на 9 февруари (събота) в зала „Асикс арена, където започват надпреварите на седмобой при мъжете и юношите, на петобой при жените и девойките под 18 години. В същия ден ще приключат състезанията на жените и девойките, а мъжете и юношите ще продължат и в неделя на 10 февруари.

Следващият уикенд (16-17 февруари) е за момчета и момичета под 16 години, и юношите и девойките под 20 години. Очаква се над 100 атлети от цялата страна да се пробват в многобойните дисциплини, а отделни шампионати в многобойте не са се провеждали от повече от 2 десетилетия.

На 9 и 10 февруари сили ще мерят точно 50 състезатели както следва:

Мъже – 17

Жени – 11

Юноши под 18 години – 16

Девойки под 18 години – 16

При мъжете най-голям интерес предизвикват имената на Васил Власов (КЛАСА) – шампион на седмобой в зала през 2018-а и Жулиен Монев (Сливен) – шампион на мъже и юноши през 2018-а трети на десетобой на балканския шампионат за юноши под 20 години. В това състезание ще участват и шампионът на България на овчарски скок Атанас Петров (Бургас 98), специалистът на спринт и хърдели Юри Божерянов и Михаил Иванов, който има най-силните лични рекорди на скок височина и скок дължина.

При жените Ива Александрова (Спортико – София) е фаворитка за титлата. Ива е многократна шампионка на петобой в зала и седмобой на България. Двукратната шампионка на България за девойки под 18 и 20 години за 2018-а Виктория Йорданова (СК Костенец) също е в стартовия списък.

При момчетата също има интересни имена като двукратните шампиони Иван Иванов (Оборище – Панагюрище – 400 м и 800 м) и Ивайло Иванов (Атлетик – София – 200 м и 60 м с препятствия), както и 14-годишния Лъчезар Вълчев (Лудогорец – Разград), който бе първи на скок дължина и 60 м с препятствия при по-малките.

Звездна компания от индивидуалните дисциплини има и при девойките, където ще се срещната шампионките на 60 м с препятствия Изабела Соколова (за девойки под 18 години) от КЛАСА и Изабел Крамарска (под 16 години) от Вучето – Самоков.

Програмата за шампионата вижте тук

Share Button