От архива: Секс и бягане

Материалът е от брой 3 през 1999 година. 

Списание „Атлетика“ навърши 20 години. Това е поводът и за нашата нова рубрика „От архива“. В нея ви предлагаме материали, предизвикали огромен интерес при публикуването им на страниците на списанието, актуални и днес, спечелили признанието на читателите. 

Материалът „Секс и бягане“ с автор Боян Ив. Бойчев беше публикуван в брой 3 през 1999 година. 

 

СЕКС И БЯГАНЕ

Тази игра е като всяка игра. Не е вредна! 

Преди години един от най-известните треньори в бяганията на средни и дълги разстояния, сутринта преди да започне програмата на поредните Балкански игри по лека атлетика, бе изпаднал почти в истерия. Неговият състезател, умишлено премълчаваме името му, вечерта бил почти „изнасилен“ от една доста красива румънка. „Ужасно, проклинаше треньорът, цяла година труд отива напразно!“ Само че следобед възпитаникът му не само спечели златния медал, но и подобри българския рекорд в една от дисциплините, а на другия ден повтори успеха си в друго бягане…

Сексът – кога, как и защо? Този проблем от години не дава покой на много треньори, все едно дали те работят в индивидуалните или колективните спортове. Проповядват въздържание, но никой не обяснява защо. Нали това е съвсем естествена проява на всички млади и здрави, а и не само млади хора по света. Защо тогава да вреди? Последните изследвания в това отношение сочат съвсем друго. 

Американски учени от колежа „Сейнт Скуластик“ в Дулът, Минесота показват, че даже в нощта преди състезание сексът не влияе на резултата. С единадесет бегачи е проведен тест. Те са правили секс 12 часа преди изтощително бягане по тредбан (бягаща пътечка). Същите бегачи са правили същия тест на тредбана и след въздържание от секс в нощта преди това. 

Резултатите от двата теста не показват разлика в аеробната сила (потреблението на кислород), пулса, кръвното налягане и общото време на бягане. С други думи, сексът не влияе – положително или отрицателно, на състезателната форма. Ръководителят на експеримента Томи Бун се презастрахова с думите, че „едно единствено изследване не обещава напълно, че сексът няма да навреди на формата“. Във всеки случай, всеки сам може да направи експеримент със себе си и да установи кое е вярно за него. 

Интересно е и друго изследване върху секса, проведено с представители на различни дисциплини в бяганията. Оказва се, че практикуваната дисциплина пряко влияе върху поведението на състезателя или състезателката в леглото. 

Така например спринтьорите се огнени, чувствени, страстни, силни, но бързо свършват. За сметка на това участват в предварителни серии, осмина-, четвърт-, полу-, докато накрая стигнат напорист и оспорван финал, при който дават максимума от себе си. Недостатък им е, че понякога стават причина за фалстартове. Максимата им накратко е в думите „секс на екс“. 

Бегачите на дълги разстояния не са експлозивни, но са майстори на любовната игра. Мотото им е: „Нивата е дълга“. Те предпочитат дългото темпово усилие, понякога с неочаквана промяна на скоростта, честата смяна на местата. Тактически грамотни, те умело стигат до финал, където завършват с финален спринт. Изключително издръжливи, за тях не е проблем да бягат два, два и половина часа, какво остава за два пъти по толкова любовна игра в леглото. 

Междинна категория са бегачите на средни разстояния, които се опитват да съчетаят омекотени най-добрите качества на спринтьорите и бегачите на дълги разстояния. Предимство над всички имат препятствените бегачи, които не се спират пред никакви препятствия. 

И така, в заключение може да кажем, че сексът е част от живота и изкуственото ограничаване едва ли води до хубаво. Напротив, бегачът може да се чувства напрегнат, изнервен и това да повлияе отрицателно на резултата. Защо да не погледнем на секса и като на допълнителна тренировка?! Така че „просто го направете“, ако използваме рекламата на „NIKE“. Колко често, кога и къде зависи от личните предпочитания. А бегачите разбират от тези неща. 

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button