От Атлетика 114: Параскеви Папахристу е атлетка на Балканите за 2018 година

АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) избра най-добрите атлет и атлетка на асоциацията за 2018-а година. При жените признанието бе за гръцката състезателка в тройния скок Параскеви Папахристу, която спечели златен медал на европейското първенство в Берлин-2018.

В нейните успехи има много сериозна българска следа, тъй като през последните години неин треньор е Георги Помашки.  

Родена е на 17 април 1989 г. Висока е 1.70 м, тежи 53 кг. Европейска шампионка на троен скок от Берлин-2018, бронзова медалистка от Амстердам-2016. Бронзова медалистка на троен скок от световното в зала в Портланд-2016. Бронзова медалистка на троен скок от европейското в зала в Белград-2017. Два пъти европейска шампионка на троен скок за девойки до 23 години от Острава-2011 и Каунас-2009. Бронзова медалистка от световното за девойки в Бидгошч-2008. Лични резултати: троен скок – 14.73 м; скок дължина – 6.60 м; троен скок (зала) – 14.47 м; скок дължина (зала) – 6.51 м.

Параскеви е родена в Атина. Дебютът й на международни състезания е през 2008 година, когато на световното първенство за юноши и девойки печели бронзов медал. През следващата 2009 година на европейското в зала влиза във финала с 14.47 м, но се контузва и не завършва състезанието. През същата година на Средиземноморските игри печели бронзов медал в тройния скок и става европейска шампионка на първенството за младежи и девойки до 23 години.

През 2011 година гъркинята участва на европейското в зала, но не стига до финал. През лятото на същата година скача 14.72 м. Защитава и европейската си титла за девойки до 23 години. На световното първенство през лятото обаче няма успех и не попада във финала.

С нейното име е свързан и един скандал. През 2012 година по време на подготовката за олимпийските игри в Лондон тя публикува в социална мрежа следния коментар: „С толкова много африканци в Гърция комарите от Западен Нил ще си хапнат прясно домашно месо.“ По това време в Гърция върлува такъв вирус – западнонилска треска, който дори отнема човешки живот. Социалните мрежи настръхват, атлетката е обвинена в расизъм по отношение на 1.5 милиона емигранти от африканнките страни в южната ни съседка. Параскеви е принудена да се извинява, но Гръцкият олимпийски комитет приема думите й за несъответстващи на олимпийските идеали и я изхвърла от националния отбор. През 2013 година атлетката е лишена и от стипендията, с които гръцката федерация я подпомага като елитна състезателка.

Тогава Параскеви Папахристу си взима почивка от пистата и ражда дъщеря си. Завръща се през 2015 година, след като изпълнява условието да започне да тренира при утвърден треньор и това е именно българският специалист Георги Помашки, който от години подготвя елитните атлети на Гърция.

Успехите идват през следващата-2016 година, когато Параскеви печели два бронзови медала – от световното в зала в Портланд и от европейското в Амстердам. На олимпийските игри в Рио де Жанейро обаче силите й стигат само за 8-о място.

През 2017 година гъркинята стига до още един бронзов медал – на европейското в зала в Белград. През лятото обаче на световното в Лондон остава извън финалистите.

При Георги Помашки през 2016 година атлетката постави и личния се рекорд в тройния скок – 14.73 м.

Изминалата 2018 година бе успешна за Параскеви Папахристу. На европейското първенство в Берлин-2018 тя спечели титлата в тройния скок при жените с 14.60 м. Три седмици преди това спечели и балканската титла в Стара Загора. 29-годишната атлетка е водачка на европейската ранглиста с 14.60, а на балканския шампионат победи с 14.74 с минимален попътен вятър над допустимото 2.1 м/с. В края на сезона Параскеви зае трето място на Континенталната купа.

Параскеви Папахристу беше по коледните и новогодишните празници в България на тренировъчен лагер и тренира в обновената зала на „Локомотив“- Пловдив. У нас атлетката дойде с цялото си семейство. Тук тя се подготвяше заедно с Габриела Петрова, като двете бяха заедно на лагер и през есента на „Белмекен“.

Новият брой на списание „Атлетика“ може да намерите на националния шампионат в зала за мъже и жени, момчета и момичета под 16 години на 2-3 февруари.

Share Button