Една история за „Колелото“ и един „луд‘‘

История на Иван Иванов – любител бегач

Зоната в парк „Борисовата градина“, която е позната на поколения елитни български спортисти под названието „Колелото“, стана известна в последните дни с редица скандали, поради усилията на част от спортуващите там да придобие статут на зона за спортуване.

Провокиран от многото неистини изговорени и написани за тази така популярна сред бегачите зона в парка, ще се опитам да напиша за истината.

  „Колелото“ е обект с историческо значение за спорта и е емблематично за много спортисти и любители, започвайки от далечната 1947 г. На него са се подготвили десетки легендарни шампиони и рекордьори в леката атлетика, борбата, бокса, триатлона, ориентирането, футбола и много други спортове.
Преди повече от половин век през 1968 г., трасето известно с това име, е обособено в близост до Спортен комплекс „Олимпийски надежди“ в Дианабад и е наименувано като „Олимпийска алея“. Мястото е избрано от най-големите експерти на бившата социалистическа система, за да могат там да тренират спортисти, които през следващите 20 години доминират на световната сцена. На „Колелото“ тренират състезатели от Корея до Куба, имена като световните и европейски шампиони и рекордьори в бяганията на средни и дълги разстояния Алберто Хуантoрена (Куба), Евгени Аржанов (СССР), Дитер Фром (ГДР), Йозеф Плахи (Чехословакия), както българските рекордьори и шампиони в бяганията Николина Щерева, Светла Златева, Цветелина Кирилова, Евгени Игнатов, най-добрите бегачи на България в момента и още десетки спортни звезди като спринтьорите ни Илия Дживондов – европейски шампион на 400 м в зала, Петко Янков най-бързият българин в комбинацията 100 м, 200 м и 400 м и др. На това трасе се провеждат градски и дори национални шампионати по кроскънтри. Няколко треньори от различни софийски клубове тренират всекидневно по алеите на „Колетото“, като там подготовката си са провеждали хиляди атлети и представители на други спортове от базата „Олимпийски надежди“, както дори и първите мъжки отбори на футболните ни клубове. Алеята става любима и на спортуващи семейства, а възрастни хора често ходят там за здраве. В близост до алеята се намира и място за провеждане на масови гимнастически упражнени, а на метри от нея е комплекс за силова подготовка с лостове, успоредка и още няколко уреда.

Така през десетилетията Колелото“ се превръща в култово място за спортистите и граждани с цел, кауза и мисия за България! За съжаление през последните 10 години мястото изгуби част от спортния си статут. Бе запалена беседката на спортистите и разрушени тоалетната и пейките, изградени със съдействието на Столична община. Беседката бе специално построена за съблекалня и заслон за дъждовно и лошо време. Част от треньорите по атлетика и спортуващите там се опитваха да възстановят щетите, като почистваха място, но постепенно условията за престой на „Колелото“ се влошиха и то загуби част от неофициалния си спортен статус.

През есента на 2017 година, след многогодишно отсъствие, един спортен деятел започва да води тренировки и да облагородява мястото, което е занемарено, алеята е стеснена и обрасла, а малкото останали спортисти, трениращи там, си крият багажа в шумата и са почти незабележими. Деятелят започва да почиства алеята от натрупаните с години в шумата фасове, пластмаси, кучешки изпражнения и други боклуци. Заедно с негови приятели възстановява пейките, една маса и закачалки. Посипва с чакъл калните дупки по алеята и системно полага усилия за подобряване на условията за тренировка. За да покаже, че това е място, където хората спортуват, поставя две малки знаменца и снимка на национален отбор на България.

Всичко това не допада на няколко човека и двете знаменца на България и снимката на националния отбор са скъсани и хвърлени на земята. Спортният деятел поставя четири малки знаменца на България и две снимки на български спортисти, които отново са поругани. В отговор закача отново осем малки знаменца и четири снимки на български спортисти, и няма намерение да отстъпи.

Получава се конфликт с преминаващи граждани, които не са съгласни с възродената спортна дейност на това място. Деятелът е емоцианален и иска спортния статут на алеята да остане, но гражданите, които са против това го обвиняват, че превзема парка, че е луд и обществено опасен.

Конфликтът прераства и се пренася в медиите, където двете страни се обвиняват взаимно в превземане на парка. В края на май 2018-а деятелят и негови съмишленици входира писмо-искане към Столична община,  подкрепено от спортисти и граждани за поставяне на забранителни табели за забрана на пушенето и разхождане на кучета в района, както и за  обособяване на спортна зона.

Един месец по-късно Столична Община предоставя табели, с които гражданите получават възможност да тренират и спортуват на обособената алея, но на 7 август 2018, от местния район Изгрев преиздава своя заповед, в която се разрешава свободното пускане на кучета в района. В резултат на това конфликтът избухва отново и ескалира в медиите през януари 2019-а.

 Но както казва един човек: „Когато закона узаконява престъпление, не може да се чака до поненелник“. Тези, които подкрепят идеята, организират събитие (бягане с провокативни фланелки) в началото на януари, което да привлече общественото внимание към проблема. Скандалът вероятно е достатъчно голям и деятелят за пореден път се среща с представители на властта.

Входира се ново писмо-искане за включване в устройствения план на парк „Борисовата градина“ на Зона спорт за всички – „КОЛЕЛОТО“, подкрепено от спортните федерации, клубове, деятели, спортисти и любители. Сега „топката“ отново е в ръцете на Столична Община, а тези които тренираме на „Колелото“ дори в студените зимни месеци чакаме с нетърпение решение, което да бъде законно и в интерес на всички граждани.

Share Button