Гинка Загорчева бе удостоена с „Венец на победителя“ в Нощта на шампионите

Световната шампионка на 100 м с препятствия от 1987-а година Гинка Загорчева бе удостостоена с „Венец на победителя“ в награждаването „Нощта на шампионите“ на 19 януари в София.

В богатата си кариера Загорчева има и световен рекорд и още престижни победи през 80-те години на миналия век, когато заедно с Йорданка Донкова диктуваха модата на хърделите в света.

Церемонията се водеше от Спортист и атлет на 2015-а година Габриела Петрова и Деян Славчев – Део, а другото знаково атлетическо присъствие бе на първата световна рекордьорка на България в леката атлетика и носителка на два олимпийски медала в скока на височина Йорданка Благоева, която в момента е един от вицепрезидентите на Българският олимпийски комитет.

 Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор за четвърта поредна година организираха церемонията „Нощта на шампионите“. На събитието с парични премии на обща стойност 215 000 лева в 7 категории бяха наградени най-изявените спортисти и треньори на България за 2018 г.

Беше връчен чек за 50 000 лв. на Спортист №1 на България – световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин.

„Треньор №1 на България“ за 2018 г. е наставникът на женския ни национален отбор по борба Петър Касабов, който също получи премия от 50 000 лв.

Наградата в категория „Отбор №1 на България“ за 2018 г. за трета поредна година взе националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Елена Бинева. Момичетата получиха премия на стойност 50 000 лв., а техният треньор Весела Димитрова – 10 000 лв.

В категория „Млад спортист №1 на България до 16 години“ за 2018 г. победител е Пьотр Нестеров, който бе избран за тенисист №1 на Европа при момчета до 16 години. Той и неговият треньор Кристиян Илиев получиха премии по 5000 лв.

В категория „Млад спортист №1 на България до 18 години“ за 2018 г. победители станаха двойните шампиони от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мирела Костадинова и Панайот Димитров (акробатика). Те, заедно с треньора си Гергана Денева, получиха премии по 10 000 лв.

В категория „Млад спортист №1 на България до 23 години“ за 2018 г. победител е Биляна Дудова, която спечели сребърно отличие на Световното първенство по борба и Европейска титла. Тя получи премия от 10 000 лева.

В категория „Спортист с увреждания на България“ за 2018 г. победител е Денислав Коджабашев, спечелил исторически първи медал за България в тениса на маса от Световно първенство. Неговата премия е 10 000 лева, а на треньора му Асен Асенов – 5000 лева.

По време на церемонията най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“ получиха 9-има заслужили спортисти, треньори и дейци, като освен Гинка Загорчева с награда бяха удостоени Илиана Раева, Норайр Нурикян, Бончук Андонов, Валентин Райчев, Янко Русев, Димитър Златанов, Николай Петков и Кирил Досков. През изминалата година бяха наградени и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

Share Button