Мирела Демирева бе наградена за Атлет на България за 2018

Атлет номер едно на България за 2018-а година Мирела Демирева бе наградена на официална церемония в столичния хотел „Метрополитън“ на 18 януари.

Демирева за втори път печели анкетата на списание „Атлетика“, след като през 2016-а също бе първа. През 2018-а Мирела спечели сребро на еврошампионата в Берлин, шесто място на световното първенство в зала, взе победа в балканския шампионат, регистрира първо място в турнир от „Диамантената лига“, прекъсна победната серия на непобедената в последните три години Мария Ласицкене и за първи път преодоля два метра в скока на височина.  

Церемонията бе открита от Пламен Вълков (пресаташе на БФЛА) и Антон Бонов (БФЛА и списание „Атлетика“), а президентът на БФЛА Добромир Карамаринов направи обзор на отличната за българската атлетика 2018-а година, където нашите атлети завоюваха медали от всички големи шампионати. Карамаринов припомни успехите на Демирева и увереното й състезание на финала в Берлин, както и помоща от Министерството на младежта и спорта, и партньорите на БФЛА. Президентът на българската атлетика, който ръководи и АБАФ благодари на треньорите, клубовете, екипа на БФЛА и всички, който работят за атлетиката целогодишно.

Думата бе дадена на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който отчете дейността на държавата за развитието на атлетиката и атлетическата инфраструктура в последните години, а след това връчи приза за „Атлет на България“ на Мирела Демирева.

Илияна Захариева (Директор корпоративни комуникации в А1 България) подари мобилен телефон на Демирева и припомни, че А1 и телевизионните й канали предават на живо стартовете от „Диамантената лига“, а в програмата „А1 атлетика за младежи“, която се реализира за четвърта поредна година, са участвали над 20 000 деца.

Носителката на приза „Атлет на България“ Мирела Демирева благодари за признанието и каза, че целите й са да бъде номер 1 в света в следващите най-важни състезания – световното първенство в Доха 2019 и олимпийските игри в Токио 2020.

Последваха награждавания на „Изгряващите звезди на българската атлетика“ – Александра Начева (световна шампионка за девойки под 20 години и първа на младежките олимпийски игри на троен скок) и Валентин Андреев (вицешампион на чук на еврошампионата за юноши под 18 години и младежките олимпийски игри).

Победителите във веригата „А1 атлетика за младежи“ Лъчезар Вълчев и Вержиния Костадинова също получиха награди от БФЛА, които бяха връчени от Антон Бонов.

Монети от рядка серия подари на всички атлети Първа инвестиционна банка – един от основните партньори на БФЛА. Накрая на церемонията, която отбеляза и 10-годишнината на списание „Атлетика“, приз за развитието на леката атлетика в България бе връчен на Ивет Лалова-Колио. Най-бързата българка е четири пъти носител на приза „Атлет на България“ и е била най-много пъти на корицата на списание „Атлетика“.

Церемонията завърши с разрязване на специална торта от виенски салон „Романс“ по случай 20 години списание „Атлетика“.

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

 

Share Button