Очаквайте в новия брой: Особености на гръцката кухня

„Особености на националната кухня“ не е нов филм от популярната поредица руски комедии („Особености на националния лов“, „Особености на националния риболов“ и т.н.). Това е материал на сп.„Атлетика“, в който ще се опитаме, без да се влияем от модните кулинарни предавания и съветите на нарочени за звезди от хайлайфа (хващащи тиган само за пред камера), да видим какво е характерно за кухните на различни народи и какво пряко отношение има то към диетата на лекоатлета.

Кулинарните традиции са част от културата на всеки народ. Те могат да разкажат за населението и историята на дадена страна много.

Днес от Италия се прехвърляме в съседна Гърция.

Люлката на демокрацията и съвременната европейска цивилизация има сериозна история и в кулинарното изкуство. И ние сме поприхванали някои неща оттам. Гръцката кухня също е средиземноморска и разбира се, здравословна. И тук, както в Италия, има особен култ към домашната и здравословно приготвена храна. Готви се бързо, без екзотични вкусове и комбинации. Зехтинът има водеща роля. Набляга се много на зеленчуците: домати, патладжани, картофи, зелен фасул, чушки и др. Ястията се овкусяват с цял букет зелени подправки, които обаче само подчертават вкуса на яденето. Като жители на морска страна, гърците ядат изключително много риба и морски продукти. Месото е предимно свинско, агнешко или козе, приготвя се в повечето случаи на скара, като шишчетата „сувлаки“ са световно известни. А също така и сърмите, мусаката – неща, които са станали част и от нашата кухня. Гърците ядат много сирене, особено бяло, има над 50 вида, а страната е на първо място в света по консумация –  над 25 килограма средно на човек на година.  Едно от най-популярните е „фета“, с което се приготвя и прочутата „гръцка салата“ – домати, краставици, чушки, маслини, лук и фета. Щяхме да забравим и пчелния мед, който също тук се консумира в големи количества. 

Share Button