Очаквайте в новия брой: Особености на италианската кухня

„Особености на националната кухня“ не е нов филм от популярната поредица руски комедии („Особености на националния лов“, „Особености на националния риболов“ и т.н.). Това е материал на сп.„Атлетика“, в който ще се опитаме, без да се влияем от модните кулинарни предавания и съветите на нарочени за звезди от хайлайфа (хващащи тиган само за пред камера), да видим какво е характерно за кухните на различни народи и какво пряко отношение има то към диетата на лекоатлета.

Кулинарните традиции са част от културата на всеки народ. Те могат да разкажат за населението и историята на дадена страна много.

Днес ще се запознаем с италианската кухня.

Сред кухните на средиземноморските народи водещо място заема италианската. Всички знаят, че спагетите са класика в жанра както за бегачите на средни и дълги разстояния, така и за състезаващите се в другите дисциплини. Те съдържат сложни бавни въглехидрати, които осигуряват необходимото гориво на мускулите – гликоген. За предпочитане в комбинация с прясно приготвен доматен сос с малко месо, настъргано пармиджано (твърд кашкавал), чесън и ароматни зелени подправки. Кулинарните традиции на Италия включват стотици рецепти за приготвяне на спагети и други макаронени изделия и често са любима тема за разговор. Ако искате обаче да си спечелите гнева и презрението на наследниците на Римската империя, предложете да сложите върху спагетите кетчуп или майонеза.

Италианците не закусват много. Обикновено чаша еспресо (италианското е силно и ароматно, макар и да е максимум три глътки) и някаква тестена закуска. И внимание, в Италия не ядат на крак. Това се смята за кощунствено отношение към храната. Дори кафето не се пие на крак, единственото изключение е сладоледът. Затова заведенията за бързо хранене не са никак на почит и се ползват обикновено от туристи и емигранти. За сметка на това на всяка крачка има малки уютни кафенета и ресторантчета, повечето от тях със столетна история, където майстори на кулинарното изкуство могат да ви предложат нещо вкусно по запазена семейна рецепта. 

Италианците са известни с любовта си към доброто хапване. Обедите и вечерите са истински кулинарни вакханалии. Предястие, задължителна салата, супа, основно и десерт.  Нормално е да има порция спагети и отделно парче печена риба. Оризът също е на почит – националното ястие ризото се приготвя с бульон и вино и се гарнира с различни сосове. Супата – минестроне е лека и включва сезонни зеленчуци. По време на ядене се пие само вода или чаша вино. Десертът обикновено е панакота (желирано изкушение, приготвено от сметана, мляко, ванилия и плодове) или тирамису (неустоимата комбинация от сирене маскарпоне, бишкоти и кафе).

Друго знаменито, популярно по цял свят италианско ястие е пицата. Сигурно има стотици рецепти за приготвянето й. Тъй като някои от тях включват колбаси, диетолозите отнасят пицата към нездравословните ястия. Но всъщност една от най-класическите е „Маргарита“, която се покрива с моцарела (прясно меко бяло сирене), домати, чесън, босилек и зехтин. Какво нездравословно има тук? И пак внимавайте да не си навлечете гнева на италианците. Те никога, ама никога не подправят готовата пица с майонеза, горчица, кетчуп или сос чили. Това се смята за груба обида към готвача и към самото ястие.

И как при всичко това италианците да не са спортна нация? Да оставим настрана футбола, който там е направо религия, но да вземем леката атлетика, колоезденето. При това говорим не само за елитен спорт, но и за масовост. И нека не забравяме, че италианците са на първо (или второ, според различни изследвания) място в Европа по средна продължителност на живота – над 83 години.

Share Button