Истински истории: Колко да тренираме на Коледа?

По време на коледните и новогодишните празници винаги пред атлетите е стоял хамлетовският въпрос: „Да тренирам или не?“ 

Предлагаме ви един доста отдалечен във времето спомен на Себастиян Коу – сегашния президент на ИААФ, който като атлет има два златни и два сребърни медала от олимпийски игри, както и златен, два сребърни и един бронзов медал от европейски първенства. 

Годината е 1979. Тогава бъдещият легендарен шампион все още е само 23-годишен амбициозен бегач, който е спечелил първия си голям медал – бронз на 800 м от европейското първенство. 

Ето го и споменът на Себастиян Коу, предаден от първо лице. 

„Не съм забравил тренировката на Коледа, през зимата на 1979 година, когато се готвех за олимпийските игри в Москва. 

Беше сурова зима (достатъчно сурова, за да свали правителството), но на Коледа сутринта аз направих 12 мили (19.2 км, б.а.). Беше много тежка тренировка и когато се прибрах вкъщи и се изкъпах, се почувствах много щастлив от това, което бях направил. Малко по-късно, докато седях на коледната трапеза, започнах да се чувствам малко некомфортно, но не бях сигурен защо. И изведнъж осъзнах. Помислих си: „Бас държа, че Стив Овет (основен конкурент на Коу, олимпийски шампион и бронзов медалист, европейски шампион и двукратен сребърен медалист, б.а.) в момента прави втората си тренировка за деня. Облякох отново екипа си, излязох в снега и леда и направих още няколко мили, като включих и бягане срещу наклон. 

По-късно, в Мелбърн, по време на вечеря, му разказах тази история. Той се засмя. „Наистина ли си тренирал само два пъти през този ден?“ – ме попита Овет.“

От тази поучителна история на Себастиян Коу сигурно сте си направили извод. Въпросът не е: „Тренирахте ли тази Коледа?“

Въпросът е: „Колко пъти тренирахте тази Коледа?“

Мина Пенкова
Share Button