Очаквайте в новия брой: Особености на средиземноморската кухня

„Особености на националната кухня“ не е нов филм от популярната поредица руски комедии („Особености на националния лов“, „Особености на националния риболов“ и т.н.). Това е материал на сп.„Атлетика“, в който ще се опитаме, без да се влияем от модните кулинарни предавания и съветите на нарочени за звезди от хайлайфа (хващащи тиган само за пред камера), да видим какво е характерно за кухните на различни народи и какво пряко отношение има то към диетата на лекоатлета.

Кулинарните традиции са част от културата на всеки народ. Те могат да разкажат за населението и историята на дадена страна много.

Днес се спираме на средиземноморската кухня

Всъщност тази кухня обхваща няколко различни кухни на държави, разположени около Средиземно море. Всяка от тях има своите особености, но и общи черти, които дават повод на известните диетолози Ансел и Маргарет Кей още в средата на 20 век да въведат термина „средиземноморска диета“. Множество медицински изследвания показват, че хората, живеещи в тази част на света, страдат много по-малко от сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет, болестта на Алцхаймер. Причината е, че за приготвянето на храната се използва зехтин, а самата храна включва богато разнообразие от плодове и зеленчуци, зърнени култури и изделия от тях, сирене (кашкавал), много риба и рибни дарове, както и месо в по-малки количества. Това осигурява на организма много витамини и минерали, омега-3 мастни киселини. Та за „средиземноморската диета“ стана дума. Тя се състои от 60% въглехидрати (основно хляб, макаронени изделия, ориз), 30% мазнини (основно от зехтин) и 10% белтъчини (основно риба, месо, фасул, грах, леща, нахут).

Share Button