„Трек енд фийлд“: Кипчоге и Семеня са номер 1 за 2018

Според известното американско списание най-силните европейски атлети са Кевин Майер и Мария Ласицкене. 

Американското специализирано списание за лека атлетика „Трек енд фийлд“ ежегодно от 1959 година обявява своя класация за лекоатлет на годината, а от 1974 година – и за лекоатлетка. 

Елиуд Кипчоге от Кения (маратон) и Кастер Семеня (ЮАР) са най-добрите в света според престижната медия. 

И докато Кипчоге, който подобри световния рекорд в маратона, е атлет на света и според класацията на ИААФ, то при жените има разминаване. Припомняме, че в класацията на ИААФ лекоатлетка на годината е Катерин Ибаргуен. 

Кастер Семеня стана шампионка на 800 и 1500 м на Игрите на Британската общност. На Континенталната купа победи на 800 м и спечели още два сребърни медала. Стана шампионка на Африка на 800 и 400 м. 

По-нататък при мъжете следват Абдерахман Самба от Катар (400 м с пр.) – двукратен шампион от Азиатските игри, и Кевин Майер от Франция (десетобой), който тази година счупи световния рекорд в дисциплината.

При жените на втора позиция е Беатрис Чепкоеч от Кения (3000 м с пр.), която подобри световния рекорд в дисциплината, стана шампионка на Африка и спечели Континенталната купа. Трета е Шоне Милър-Уйбо от Бахамските острови (спринт), която стана шампионка на 200 м от Игрите на Британската общност и спечели 3 златни медала на Континенталната купа . 

Най-добре от европейските атлети в тази класация са Кевин Майер – 3-и и Мария Ласицкене от Русия (скок височина) – 4-а, която стана европейска шампионка в дисциплината, господстваше в сектора и през целия сезон допусна само една загуба – от нашата Мирела Демирева. 

 

Share Button