Мирела Демирева и Александра Начева сред топ спортистите на България

Атлет номер 1 на България за 2018-а година в анкетата на списание „Атлетика“ Мирела Демирева и нейната подгласничка Александра Начева са сред най-добрите спортисти на страната.

Имената на двете се появиха в десетката за спортист на България и на престижната класация на фондация „Български спорт“.

В десетката на анкетата за спортист за 2018-а година заедно с Демирева и Начева са номинирани трима представители на борбата: Биляна Дудова, Кирил Милов и Тайбе Юсеин, двама боксьори – Кубрат Пулев и Стойка Петрова, както и Александра Жекова (сноуборд), Габриела и Стефани Стоеви (бадмингтон), и Катрин Тасева (художествена гимнастика).

Наставникът на Александра Начева – Стойко Цонов е сред петте избрани в категорията „Треньор на годината“, а националът в бяганията на средни и дълги разстояния Християн Стоянов ще се бори за първото място при спортистите с увреждания.

В номинациите на „Български спорт“ Мирела Демирева е в категорията „Достойно представяне“, а Александра Начева в „Млад и талантлив спортист“.

Двете бяха първа и втора в анкетата на списание „Атлетика“ за 2018-а, като Мирела набра 276 точки, а Александра 243. Демирева спечели за втори път анкетата на списанието след 2016-а, когато бе избрана и за спортист на годината. Начева пък бе „Изгряваща звезда“ на българската атлетика през 2017-а, а през тази година бе избрана в тази категория от АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации).

През 2018-а Мирела Демирева завоюва сребърен медал на европейското първенство, бе шеста на световното в зала, победи на турнир от „Диамантената лига“ и зае няколко призови места във веригата и за първи път преодоля 2.00 в скока на височина.

Годината бе супер успешна и за Александра Начева със световна титла за девойки под 20 години и злато на младежките олимпийски игри, както и сребро на еврошампионата за девойки под 18 години. Начева премина и границата от 14 метра и с 14.18 оглави световната ранглиста. Пловдивчанката постави и няколко национали рекорда в коронната си дисциплина троен скок.

Share Button