Елуид Кипчоге и Катерин Ибаргуен са най-добрите атлети в света за 2018-а

Световният рекордьор на маратон от Кения Елиуд Кипчоге и най-силната атлетка в хоризонталните скокове Катерин Ибаргуен бяха избрани за атлет и атлетка на света за 2018-а година на традиционната гала вечер на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) на 4 декември в Монако.

 

Двамата бяха отличени от краля на Монако Алберт и лорд Себстиан Коу – президент на ИААФ.

През годината 34-годиният Кипчоге победи на маратона на Лондон през април с 2:04:17 в страхотна конкуренция, а през септември в Берлин превзе и световния рекорд в дистанцията с 2:01:39 с 1:18 минута по-бързо от предишното върхово постижение и най-голямата поправка на рекорда от 1967-а година насам.

Катерин Ибаргуен, която също е на 34-години, направи няколко победни дубъла на скок дължина и троен скок през 2018-а. Колумбийката бе непобедима в двата хоризонталкни скока на Централно-американските и Карибските игри, Континенталната купа и финалите на „Диамантената лига“, които бяха в рамките на 24 часа. Тя бе непобедима във всичките осем състезания през годината на троен скок и завърши начело на световната ранглиста с 14.96, а на скок дължина постави национален рекорд с 6.93.

Снимка: ИААФ

Share Button