Бончук Андонов с фотоизложба за българския спорт

Великите личности, събития и мигове, свързани с националния стадион „Васил Левски“, бяха събрани в 75 уникални снимки изложени от един от дойените на спортната фотография Бончук Андонов в специална изложба.


По случай своята 70-годишнина Андонов представи на денс (28 ноември) изложението с негови кадри кръстено „Моят Стадион, 
моят Старт“. Колекцията е събрала част от най-значимите мигове, събития и личности, оставили ярка следа в родната история и превърнали националния стадион „Васил Левски“ в светиня на българския спорт. Посетителите ще видят уникални снимки, някои от тях се показват пред широката публика за първи път. Фотосите се даряват от автора на Национална спортна база и след това ще бъдат изложени в коридорите и фоайетата на стадиона.


Тържеството по откриването на фотоизложбата събра в Музея на спортната слава легендарни спортисти и треньори, олимпийски, световни и европейски медалисти, деятели, журналисти, общественици. В емоционално слово уредничката на музея Катя Иванова запозна присъстващите с дейността на юбиляря и разкри, че първата му професионална снимка датира от далечната 1970 г. След това Бончук Андонов разказа за току-що осъществената си идея, като благодари на хората и институциите, спомогнали за реализацията на проекта. Присъстващите посрещнаха с овации неговия жест да дари по една рамкирана снимка на част от олимпийските ни легенди, свързани с историята на стадиона. Същевременно Андонов подари на БОК фотография от последното посещение на президента на МОК Томас Бах в България, след което се снима с присъстващите олимпийски шампиони и други изтъкнати наши спортисти.
С топли думи към юбиляря се обърна олимпийската вицешампионка Йорданка Благоева, вицепрезидент на БОК. Бончук Андонов бе поздравен лично и от ръководителите на НСБ и НСА, от легендарни наши спортисти и треньори.

Share Button